Al Shabaab claimt dood tweede Franse soldaat - ‘nog niet beslist over lot spion’

Een foto die in 2010 werd vrijgegeven van de Franse geheim agent met de codenaam Denis Allex. Sinds 2009 wordt hij vastgehouden in Somalië. Foto AP

Een Franse soldaat die vrijdagnacht gewond raakte bij de reddingsoperatie in Somalië is dood. Dat meldt de terroristische organisatie Al Shabaab. Het Franse ministerie van Defensie bevestigde eerder al de dood van een andere commando bij de mislukte reddingsactie voor een Franse spion.

Het is onduidelijk of de Franse spion (codenaam Denis Allex), die in 2009 werd in Somalië werd gekidnapt, nog in leven is. De Franse minister van Defensie Jean-Yves le Drian zei gisteren dat Allex drie jaar lang aan de ketting heeft vastgezeten, werd mishandeld en constant werd verplaatst door zijn gijzelnemers.

Volgens Frankrijk is Allex door de terroristische organisatie gedood. Al Shabaab ontkent dit. Volgens de moslimextremisten is er nog niet over zijn lot beslist.

De reddingsoperatie vond vrijdagnacht plaats in het zuid-Somalische stadje Bulo Marer. De commando’s zouden in het stadje, ondersteund door helikopters, een basis van moslimextremisten hebben aangevallen. Daarbij werden zeventien militanten gedood.

Bekijk de reportage van de NOS over de mislukte Franse reddingsoperatie

    • Lex Boon