agenda

A jogger passes Schoenbrunn palace as he runs through it's public park in Vienna January 10, 2013. REUTERS/Heinz-Peter Bader (AUSTRIA - Tags: CITYSPACE SOCIETY) REUTERS

Dinsdag 15 januari

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemt over een aanvullend noodpakket voor de slachtoffers van de orkaan Sandy. Het Congres heeft al ingestemd met noodhulp van 9,7 miljard dollar ( bijna 7,5 miljard euro), maar dat bedrag is veel lager dan de omgerekend ruim 46 miljard euro waarmee de Senaat eind december al instemde. Door het aantreden van een vernieuwd Congres moet over het totale hulppakket opnieuw worden gestemd. Het besluit werd uitgesteld door het conflict tussen president Obama en Republikeinen over de belastingen en het begrotingstekort, dat inmiddels is opgelost.

Uitgerekend in de Verenigde Arabische Emiraten, een van de landen met de hoogste uitstoot van kooldioxide per hoofd van de bevolking, wordt de zesde de World Future Energy Summit gehouden. Vier dagen lang praten de deelnemers in Abu Dhabi over ‘duurzame innovatie’ op het gebied van energie. Het kan Abu Dhabi helpen bij zijn plannen voor de bouw van een volledig klimaatneutrale stad. De Franse president François Hollande staat ondanks de Franse militaire interventie in Mali genoteerd als key note speaker. Frankrijk heeft zijn militaire, economische en culturele banden met de VAE de afgelopen jaren fors uitgebouwd.

In Cuba worden de onderhandelingen tussen de guerrillabeweging FARC en de Colombiaanse regering hervat. Over de voortgang komen tot nu toe nauwelijks berichten naar buiten.

In Washington presenteert vicepresident Joe Biden zijn aanbevelingen om het wapenbezit in de Verenigde Staten aan banden te leggen. De roep daarom groeide na de schietpartij in het plaatsje Newtown in Connecticut, waarbij onder andere 17 jonge schoolkinderen omkwamen. Naar verwachting komt Biden niet met een verbod, dat op groot verzet zou stuiten in de VS.

De Amerikaanse onderminister Kurt Campbell van Buitenlandse Zaken komt vandaag aan in Seoul voor een bezoek aan Zuid-Korea. Morgen reist hij door naar Japan. Onderminister van Defensie voor de Aziatische regio, Mark Lippert, reist mee. De situatie in Noord-Korea en de spanningen met China over eilandjes in de Chinese Zee staan op de agenda. Volgende maand treedt in Zuid-Korea een nieuwe president aan: de 60-jarige Park Geun-hye, dochter van een generaal die het land tussen 1961 en 1979 met harde hand bestuurde.

Het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten (OHCHR) beoordeelt de komende twee weken landenrapporten over de situatie van kinderrechten. Op het programma staan onder andere rapporten uit de VS, Malta, de Filippijnen en Slowakije.

Woensdag 16 januari

In Moskou organiseert het Gajdar Instituut voor Economische Politiek een driedaagse conferentie Rusland en de wereld: uitdagingen der integratie. Het instituut is vernoemd naar waarnemend premier Jegor Gajdar die in 1992 in opdracht van president Boris Jeltsin de economische ‘shock therapie’ begeleidde. Een van de thema’s is ‘de Hollandse ziekte’, zoals het syndroom heet van een land dat teert op export van olie en gas. Een der sprekers is vicepremier Kairat Kelimbetov van Kazachstan.

Inspecteurs van het Internationaal Atoomenergieagentschap IAEA bezoeken Teheran om met de autoriteiten te praten over voortzetting van de onderhandelingen over het omstreden atoomenergieprogramma van Iran.

De vorig jaar jaar gekozen hoofdbestuurder van Hongkong, Leung Chun-ying, spreekt zijn eerste jaarrede uit. De sfeer in de voormalige Britse kroonkolonie is gespannen. Tienduizenden Chinesen betoogden onlangs tegen Leung, die gezien wordt als een zetbaas van Beijing.

Zondag 20 januari

De Oostenrijkse bevolking kan zich in een referendum uitspreken over de vraag of de militaire dienstplicht moet worden vervangen door een jaar sociale dienstverlening. De sociaal-democratische SPÖ (voor sociale dienstplicht) en de christen-democratische ÖVP (voor militaire dienstplicht) die samen de regering vormen, zeggen de uitslag van het referendum ongeacht opkomst en uitkomst te zullen respecteren.

President Obama legt de eed af bij het begin van zijn tweede termijn. Volgens de grondwet moet dat op de 20ste. Morgen wordt de ceremonie opnieuw opgevoerd, dan met publiek.

Maandag 21 januari

Top van de Afrikaanse Unie, in de Ethiopische hoofdstad Addis Ababa, met als thema ‘pan-Afrikanisme en de Afrikaanse renaissance’. In de praktijk: meer regionale samenwerking. Tot 28 januari.

In Brussel komen de ministers van Financiën uit de eurozone bijeen. Naar verwachting zullen ze de Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem aanwijzen als voorzitter van de eurogroep, opvolger van de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker.