Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Zorgen Verbeet over farmaceutische industrie: de beerput moet open

Oud-Kamervoorzitter en voorzitter van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie Gerdi Verbeet maakt zich zorgen “dat de farmaceutische industrie gebruik maakt van mensen als Ernst J.S.”. De industrie moet openheid geven over wat voor onderzoeken ze doen, hoe ze die financiert en wie daarvoor worden gebruikt.

Den Haag - De kandidaat voorzitters voor de Tweede Kamer. foto: ANP/Evert-Jan Daniels
Den Haag - De kandidaat voorzitters voor de Tweede Kamer. foto: ANP/Evert-Jan Daniels Gerdi Verbeet wil graag transparantie zien van de farmaceutische industrie. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Oud-Kamervoorzitter en voorzitter van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie Gerdi Verbeet maakt zich zorgen “dat de farmaceutische industrie gebruik maakt van mensen als Ernst J.S.”. De industrie moet openheid geven over wat voor onderzoeken ze doen, hoe ze die financiert en wie daarvoor worden gebruikt.

Dat zei Verbeet vanochtend in Eva Jinek op Zondag. Ze reageerde op uitlatingen die letselschadeadvocaat Yme Drost gisteren deed. Op zijn website stelt hij bewijs te hebben dat veel patiënten van de voormalige Enschedese neuroloog zonder het te weten meededen aan experimenten met medicijnen. Hij pleit voor een onderzoek naar de rol van de farmaceutische industrie.

“Transparantie is de enige manier waarop je hiermee om kunt gaan. De beerput moet absoluut open.”- Gerdi Verbeet.

Verder noemde ze het ‘heel onverstandig’ dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg tientallen deals met artsen heeft gemaakt over hun uitschrijving in ruil voor het afzien van een tuchtklacht. Ze wees erop dat de patiënten die het slachtoffer zijn hier geen enkele rol in spelen.

Ook met Ernst J.S. werd in 2009 zo’n afspraak gemaakt. Later kon hij hierdoor ongehinderd aan de slag in Duitsland. Wel noemde Verbeet het positief dat dit nu naar buiten komt. “Maar het negatieve is dat dit het vertrouwen in artsen schaadt en dat is weer slecht voor de medicatietrouw.”