Dit is een artikel uit het NRC-archief

Sport

Wüst voor de tweede keer Europees Kampioen - podium kleurt oranje

Ireen Wüst viert haar tweede Europese allroundtitel op het ijs in Heerenveen. Foto ANP / Jerry Lampen

In navolging van Sven Kramer is ook Ireen Wüst erin geslaagd om het goud te pakken bij het EK Allround.

De Brabantse gaf in de afsluitende 5000 meter haar riante voorsprong niet meer uit handen. Wüst, die in 2008 ook het EK Allround won, wordt op het podium in Heerenveen geflankeerd door landgenoten Linda de Vries en Diane Valkenburg.

Wüst volgde met haar zege Martina Sablikova op, die de laatste drie edities won. De Tsjechische verscheen door rugproblemen niet geheel fit aan de start in Thialf, maar won wel de 5000 meter. Sablikova klokte 6.57,16 minuten en bleef daarmee Wüst (7.01,95) bijna vijf seconden voor. De Vries werd in een nieuw persoonlijk record van 7.02,77 derde.

De samenvatting van de 5.000 meter

Diane Valkenburg eindigde in 7.05,56 vierde, gevolgd door EK-debutante Antoinette de Jong (7.08,82). Laatstgenoemde, pas 17 jaar oud, eindigde in het algemeen klassement als vierde achter haar drie landgenoten.

Wüst keek voor de camera’s van de NOS zeer tevreden terug op het toernooi, waarin ze de 1500 en 3000 meter won. “Dit was een goede vijf kilometer. Eigenlijk was het gewoon een supertoernooi.” De Goirlese vond niet dat ze haar beste vorm ooit bereikte. “Tijdens het WK allround in 2007 reed ik beter. Maar dat was in februari en dit toernooi is in januari.” Wüst staat erom bekend in februari altijd in goede vorm te steken.

De hele top tien:

  1. Ireen Wüst
  2. Linda de Vries
  3. Diane Valkenburg
  4. Martina Sáblíková
  5. Antoinette de Jong
  6. Olga Graf
  7. Claudia Pechstein
  8. Ida Njåtun
  9. Yekaterina Lobysheva
  10. Yekaterina Shikhova