Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Tegen bevel hooggerechtshof in Palestijns protestkamp ontruimd

Israëlische grenspolitie kamt het kamp uit in het gebied dat bekend staat onder de naam E1. Foto Reuters / Ammar Awad

De Israëlische politie heeft vanochtend in alle vroegte een tentenkamp van Palestijnse demonstranten op de Westelijke Jordaanoever ontruimd. De demonstranten willen vandaag echter terugkeren.

Nadat de rechtbank toestemming had gegeven verwijderde de politie ongeveer honderd demonstranten. Volgens de Israëlische krant Haaretz ging de ontruiming door ondanks een tijdelijk bevel van het hooggerechtshof waarin de ontruiming werd verboden. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei dat het hooggerechtshof is gevraagd het verbod van de ontruiming te ontbinden.

De Palestijnen wilden “feiten op de grond vestigen” en de bouw van Israëlische huizen tegenhouden, het motto en de tactiek van joodse kolonisten overnemend. Zij geloven dat land van hen blijft zodra ze daar een gemeenschap hebben gevestigd. De Palestijnse activist Abdullah Abu Rahma zei dat de demonstranten hopen dat ze hun tenten weer snel kunnen opzetten. “Vandaag bekijken wij of we kunnen terugkeren”, zei hij.

Het ontruimen duurde een halfuur. Er werd volgens de Israëlische autoriteiten niemand aangehouden en niemand raakte gewond. De tenten staan er nog. Later wordt besloten wat daarmee wordt gedaan.

Israël kondigde aan door te gaan met het bouwen van huizen in het gebied nadat de Verenigde Naties in november Palestina als staat erkenden. De bouwplannen kregen ongebruikelijk scherpe kritiek van de trouwste bondgenoten van Israël, inclusief de Verenigde Staten.

De eigenlijke bouw kan volgens Israël jaren op zich laten wachten, als het ooit van de grond komt. Critici vragen zich af of Netanyahu de bouw echt door wil laten gaan of alleen een wit voetje wil halen bij de hard-liners vanwege de verkiezingen die 22 januari worden gehouden.