Smog Beijing inmiddels zo dik dat er geen index meer voor is

smog

Een man probeert zijn vlieger op te laten in de vuile lucht van Beijing. Foto AP / Alexander F. Yuan

Buitenland

Inwoners van Beijing bleven vanochtend binnen terwijl gebouwen verdwenen in de bevuilde skyline. De smog in de Chinese hoofdstad is zo dik geworden dat metingen uitslagen vertonen waarvoor geen index bestaat.

AP meldt dat de te meten dichtheid van PM2.5 deeltjes, minder dan 2,5 duizendste van een millimeter, voorbij de 700 microgram per kubieke meter was geschoten. De WHO acht 25 microgram als veilig voor de gezondheid.

PM2.5 is een bijzonder kleine materie met een dikte van 1/30 van een gemiddelde menselijke haar. De deeltjes kunnen doordringen tot ver in de longen. De plaatselijke autoriteiten in Beijing raden aan kinderen en ouderen binnen te houden. Anderen moeten activiteiten buiten de deur tot een minimum beperken.

Twitter avatar BeijingAir BeijingAir 01-13-2013 01:00; PM2.5; 731.0; 652; Beyond Index

In de 24 uur voor 10.00 uur vanochtend plaatselijke tijd waren maar liefst achttien van de metingen op elk heel uur “beyond index”, meldt de US Environmental Protection Agency. De hoogst gemeten index kwam uit op 755, gelijk aan 886 microgram per kubieke meter.

De index voor luchtkwaliteit gaat maar tot 500. Alles dat de 300 overstijgt wordt als “alarmerend” gekwalificeerd voor de hele bevolking. In de loop van de ochtend en middag daalde de dichtheid naar rond de 300. Volgens onderzoek van de universiteit van Beijing en Greenpeace overleden vorig jaar 8.600 mensen aan de gevolgen van de slechte luchtkwaliteit.

Lees meer over:
Beijing
gezondheid
greenpeace
luchtkwaliteit
WHO

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.