Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Smog Beijing inmiddels zo dik dat er geen index meer voor is

Een man probeert zijn vlieger op te laten in de vuile lucht van Beijing. Foto AP / Alexander F. Yuan

Inwoners van Beijing bleven vanochtend binnen terwijl gebouwen verdwenen in de bevuilde skyline. De smog in de Chinese hoofdstad is zo dik geworden dat metingen uitslagen vertonen waarvoor geen index bestaat.

AP meldt dat de te meten dichtheid van PM2.5 deeltjes, minder dan 2,5 duizendste van een millimeter, voorbij de 700 microgram per kubieke meter was geschoten. De WHO acht 25 microgram als veilig voor de gezondheid.

PM2.5 is een bijzonder kleine materie met een dikte van 1/30 van een gemiddelde menselijke haar. De deeltjes kunnen doordringen tot ver in de longen. De plaatselijke autoriteiten in Beijing raden aan kinderen en ouderen binnen te houden. Anderen moeten activiteiten buiten de deur tot een minimum beperken.

Twitter avatar BeijingAir BeijingAir 01-13-2013 01:00; PM2.5; 731.0; 652; Beyond Index

In de 24 uur voor 10.00 uur vanochtend plaatselijke tijd waren maar liefst achttien van de metingen op elk heel uur “beyond index”, meldt de US Environmental Protection Agency. De hoogst gemeten index kwam uit op 755, gelijk aan 886 microgram per kubieke meter.

De index voor luchtkwaliteit gaat maar tot 500. Alles dat de 300 overstijgt wordt als “alarmerend” gekwalificeerd voor de hele bevolking. In de loop van de ochtend en middag daalde de dichtheid naar rond de 300. Volgens onderzoek van de universiteit van Beijing en Greenpeace overleden vorig jaar 8.600 mensen aan de gevolgen van de slechte luchtkwaliteit.