Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

Routine

Het is nog stil in de Albert Heijn, zo ’s ochtends vroeg, als ik een doosje wijn afreken bij de enige kassa die is geopend. Australische wijn, goede producent, vandaag in de aanbieding, mijn vrouw vond ’m een paar maanden geleden ook lekker. Als ik tevreden thuiskom met mijn doos, bedenk ik dat ik er

Het is nog stil in de Albert Heijn, zo ’s ochtends vroeg, als ik een doosje wijn afreken bij de enige kassa die is geopend. Australische wijn, goede producent, vandaag in de aanbieding, mijn vrouw vond ’m een paar maanden geleden ook lekker. Als ik tevreden thuiskom met mijn doos, bedenk ik dat ik er nog wel eentje wil hebben.

Terug naar de AH. Nog steeds rustig. Nog steeds dezelfde kassa, dezelfde efficiënte juffrouw. Zwijgend en geconcentreerd herhalen we onze routine van een half uur geleden: doosje wijn op de band, doos openen, één van de flessen scannen, mijn bonuskaart, pinnen, bonnetje. Dan kijkt ze me aan en zegt vriendelijk: „Tot straks.”

Jan Willem In ’t Velt