Dit is een artikel uit het NRC-archief

Rampen

Ramp met Costa Concordia herdacht

Een cameraman legt het bergen van het schip vast. Foto Reuters / Tony Gentile

Overlevenden van het ongeluk met de Costa Concordia en nabestaanden van de slachtoffers hebben vanochtend stilgestaan bij de scheepsramp. Die vond vandaag precies een jaar eerder plaats. Op het Toscaanse eilandje Giglio wordt een monument onthuld, een mis gehouden en een minuut stilte betracht.

Het enorme cruiseschip liep op 13 januari vorig jaar met 4200 opvarenden bij Giglio aan de grond. Er vielen 32 doden toen het varende gevaarte kapseisde en de slachtoffers overvallen werden door het water.

De kapitein van de Costa Concordia, Francesco Schettino, wordt verdacht van doodslag. Hij zou met het schip veel te dicht langs de kust hebben gevaren en had het vaartuig bovendien verlaten voordat de evacuatie van de passagiers was afgerond.

Gisteren werd bekend dat het bergen van het schip meer tijd en geld gaat kosten dan verwacht. Het wrak van het gekapseisde schip ligt nog steeds voor de kust van Giglio. Lokale functionarissen denken volgens AP dat het nog tot het einde van de zomer zal duren voor het schip geborgen is.