Dit is een artikel uit het NRC-archief

Terrorisme

Nederland steunt de Franse acties in Mali

De voorbereidingen van het Franse leger voor een luchtaanval in de stad N'Djamena in Tsjaad. Foto Reuters / Adj. Nicolas Richard

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) heeft zijn Franse collega Laurent Fabius laten weten dat Nederland de militaire acties van Frankrijk in Mali steunt. Dat meldt het ministerie.

Al drie dagen bombardeert Frankrijk in Mali stellingen van islamitische rebellen, nadat interim-president Dioncounda Traoré de hulp inriep van de voormalige kolonisator. De beslissing tot het versnelde ingrijpen in Mali werd ingegeven door de plotselinge opmars van de rebellen. Timmermans over de situatie:

“De Franse acties zijn dringend nodig om een snelle opmars van islamitische terroristen in Mali te stoppen. Het leger van Mali was hier zelf niet toe in staat.”

Ook Niger, Burkina Faso, Senegal en Nigeria hebben ermee ingestemd om troepen te sturen om zich bij de honderden Franse militairen in Mali te sluiten. Verwacht wordt dat deze militairen vandaag arriveren. Groot-Brittannië levert vrachtvliegtuigen.

Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) gaat kijken of Nederland de ontwikkelingssamenwerking in Mali kan uitbreiden. Zo moet Nederland bijdragen aan een duurzame vrede in het land, aldus het ministerie.

Vandaag voerden Franse gevechtsvliegtuigen onder meer bombardementen uit op de Noord-Malinese stad Gao. Onder meer het vliegveld, het hoofdkwartier van de islamitische politie en diverse trainingskampen en pakhuizen van de rebellen werden vanuit de lucht bestookt. Volgens persbureau AFP zijn de strijders in Gao op de vlucht geslagen.