Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Honderdduizenden demonstreren in Parijs tegen het homohuwelijk

Een vrouw voor de Eiffeltoren in Parijs demonstreert tegen het homohuwelijk. Foto Reuters / Charles Platiau

De cijfers lopen uiteen van 340 duizend (politie) tot 800 duizend (organisatie), maar in Parijs zijn vandaag in ieder geval honderdduizenden mensen de straat opgegaan om te demonstreren tegen het plan van president Hollande om het homohuwelijk te legaliseren.

Per bus, auto en trein kwamen de actievoerders vandaag naar de Franse hoofdstad voor ‘La Manif pour tous’, de ‘demonstratie voor iedereen’. Een verwijzing naar ‘het huwelijk voor iedereen’, zoals Hollande zijn plannen noemt. In totaal hebben 34 organisaties zich bij de manifestatie aangesloten. Ook veel prominente leden van de rechtse oppositiepartij UMP van oud-president Sarkozy, waaronder de nieuwe voorzitter Jean-François Copé, gingen vandaag de straat op.

Vanuit drie verschillende punten in de stad liepen de demonstranten richting de Eiffeltoren.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas 340.000 demonstranten tegen het homohuwelijk in Parijs, zegt de politie. Dat is geen half miljoen, maar wel veel.
Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Demonstreren kunnen ze trouwens wel, die Fransen. Crowd control tot in de puntjes georganiseerd. #manif

Plots hoogoplopend debat over homohuwelijk en adoptie

Het gebeurt niet dagelijks dat rechts Frankrijk de straat opgaat, schreef onze correspondent Peter Vermaas afgelopen week. Maar vrij plotseling is er een hoogoplopend debat ontstaan over het homohuwelijk.

“Een van de laatste grote conservatieve massabetogingen had plaats in de jaren tachtig toen president Mitterrand (vergeefs) het religieuze onderwijs wilde integreren in het openbaar onderwijs. (…) Eind januari wil het kabinet het voorstel naar de Assemblée Nationale sturen, waar de linkse meerderheid het voorstel waarschijnlijk probleemloos aanneemt. Maar vrij plotseling is, in het bijzonder over de mogelijkheid van adoptie, hoogoplopend debat ontstaan. Was een jaar geleden volgens opiniepeilingen nog zo’n tweederde van de Fransen vóór het homohuwelijk, nu is dat nog maar iets meer dan de helft.”