Dit is een artikel uit het NRC-archief

Terrorisme

Franse bombardementen Mali gaan door - ‘strijders in bolwerk Gao op de vlucht’

De voorbereidingen van het Franse leger voor een luchtaanval, met een Mirage 2000D gevechtsvliegtuig, in de stad N'Djamena in Tsjaad. Foto Reuters / Adj. Nicolas Richard

Door de Franse luchtaanvallen zijn de meeste stellingen in de stad Gao, in het noorden van het land, vernietigd. De islamitische strijders in de stad, een bolwerk van de opstandelingen, zijn op de vlucht geslagen. Dat meldt persbureau AFP.

Al drie dagen bombardeert Frankrijk stellingen in het land, nadat interim-president Dioncounda Traoré de hulp inriep van de voormalige kolonisator. Bij de grootschalige militaire operatie tegen de islamitische rebellen zijn tot nu toe zeker elf burgers, onder wie drie kinderen, om het leven gekomen. Meer dan zestig mensen raakten gewond, meldde een woordvoerder van de president vandaag.

‘Terroristische staat op de drempel van Europa is onaanvaardbaar’

De beslissing tot het versnelde ingrijpen in Mali werd ingegeven door de plotselinge opmars van de rebellen, die vorige week doorstootten naar Konna, een stad die op de grens van noord en zuid ligt. De vrees bestond dat, met Konna in handen, de volgende stop van de rebellen Mopti zou zijn. In Mopti, op vijftig kilometer afstand van Konna, ligt een belangrijke basis van het Malinese leger. Als die stad zou vallen zou de rest van Mali mogelijk voor het grijpen liggen.

De mogelijkheid van ‘een terroristische staat op de drempel van Frankrijk en Europa’ is onaanvaardbaar, voerde de Franse minister van defensie Jean-Yves le Drian gisteren aan als reden voor de interventie. Vandaag liet hij weten dat er vierhonderd Franse militairen in Bamako zijn gestationeerd om de Malinese hoofdstad te behoeden voor vergeldingsaanvallen.

Ook Niger, Burkina Faso, Senegal en Nigeria hebben ermee ingestemd om troepen te sturen om zich bij de honderden Franse militairen in Mali te sluiten. Verwacht wordt dat deze militairen vandaag arriveren. Groot-Brittannië levert vrachtvliegtuigen.


Grotere kaart weergeven