Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Veiligheidsraad buigt zich morgenmiddag over Mali

Drie Franse Mirage 2000D gevechtsvliegtuigen - onderweg naar Mali - vliegen over N'Djamena, Tsjaad. Foto Reuters / Adj. Nicolas Richard

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt morgen bijeen om de situatie in Mali te bespreken. De bijeenkomst vindt plaats op verzoek van Frankrijk. Dat meldt de woordvoerder van de Franse VN-delegatie op Twitter.

Twitter avatar franceonu La France à l’ONU #UN Security Council to hold consultations on #Mali Monday afternoon at #France‘s request, for an update on latest developments | #Serval

Volgens woordvoerder Brieuc Pont komt de Veiligheidsraad maandagmiddag bijeenkomt ‘om de situatie in Mali te bestuderen’.

Frankrijk neemt al drie dagen stellingen in het noorden onder vuur

Al drie dagen bombardeert Frankrijk in Mali stellingen van islamitische rebellen, nadat interim-president Dioncounda Traoré de hulp inriep van de voormalige kolonisator. De beslissing tot het versnelde ingrijpen in Mali werd ingegeven door de plotselinge opmars van de rebellen.

De afgelopen dagen heeft Frankrijk vier steden in het noorden van het land die in handen zijn van de rebellen bestookt met gevechtsvliegtuigen en helikopters. Ook Niger, Burkina Faso, Senegal en Nigeria hebben ermee ingestemd om troepen te sturen om zich bij de honderden Franse militairen in Mali te sluiten. Groot-Brittannië levert vrachtvliegtuigen.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) heeft zijn Franse collega Laurent Fabius vandaag laten weten dat Nederland de militaire acties van Frankrijk in Mali steunt.