Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

De president wil het niet, maar Georgië laat gevangenen vrij

Vrijgelaten gevangen - 'criminelen en spionnen' volgens de president, 'politieke gevangen' volgens het parlement - reageren verheugd bij het weerzien met vrienden en familie. Foto Reuters / David Mdzinarishvili

President Michail Saakasjvili is tegen, maar in Georgië zijn vandaag bijna tweehonderd gevangenen onder een amnestieregeling vrijgekomen. De komende twee maanden worden nog eens drieduizend gedetineerden op vrije voeten gesteld. Volgens het nieuwe parlement gaat het om politieke gevangenen, meldt AP.

Een groot deel van de 190 gedetineerden werd in mei 2011 ingerekend bij demonstraties tegen president Saakasjvili. Bij de protesten, die hard werden neergeslagen, werd Saakasjvili van corruptie en autoritaire trekjes beschuldigd en demonstranten eisten zijn vertrek.

Nieuwe premier weigert samen te werken met Saakasjvili

Saakasjvili, die deze maand vijf jaar in functie is, is tegen de amnestieregeling en heeft gewaarschuwd voor de ernstige gevolgen die de vrijlating van wat hij criminelen en Russische spionnen noemt hem kan hebben. De regeling werd echter door het nieuwe parlement goedgekeurd. Sinds de verkiezingen van oktober heeft de partij van Saakasjvili na negen jaar namelijk geen meerderheid meer in het parlement. De nieuwe premier, miljardair Ivanisjvili weigert om met hem samen te werken.

Bijna een miljoen Georgiërs, een vijfde van de totale bevolking van de voormalige Sovjetrepubliek in de Kaukasus, hebben inmiddels een petitie getekend waarin het staatshoofd wordt opgeroepen eerder af te treden dan gepland. Saakasjvili werd in 2008 nipt herkozen met 53 procent van de stemmen. Zijn reputatie verslechterde na de oorlog met Rusland in augustus 2008, waarbij Russische troepen doordrongen tot diep in Georgië en Saakasjvili de controle verloor over twee separatistische regio’s.

Presidentsverkiezingen zijn pas voor oktober gepland.