Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

‘Crisis te lijf door reductie Europees landbouwgeld, meer innovatie’

Rinnooy Kan heeft er geen moeite mee de Fransen voor de schenen te schoppen met zijn ideeën. Foto ANP / Catrinus van der Veen

Het kennisbudget van de Europese Unie kan worden verdubbeld met een kleine reductie van het landbouwbudget. Dat is een goede manier om de economische crisis te lijf te gaan, zei voormalig voorzitter van de Sociaal-Economische Raad Alexander Rinnooy Kan vanmiddag in Buitenhof.

Als er iets is wat Europa nodig heeft, is dat volgens hem innovatie in de bredere zin. “Het zou mij een lief ding waard zijn: minder geld in landbouw, meer in innovatie. Bestaand geld kan beter worden besteed”, zei Rinnooy Kan. Hij werd erop gewezen dat zijn voorstel gelijk staat aan vloeken in de Franse kerk. “Dat moet dan maar”, reageerde hij.

Rinnooy Kan kreeg bijval van de Belgische minister van staat Frank Vandenbroucke. Die zei het met hem eens te zijn dat er minder geld naar het landbouwbudget kan.