Dit is een artikel uit het NRC-archief

Geopolitiek

Buitenwijken Damascus vanuit de lucht bestookt

Mannen in Azaz, ten noorden van Aleppo, rouwen om de dood van twee familieleden. Ze kwamen om bij een beschieting door gevechtsvliegtuigen. Foto Reuters / Zain Karam

In Syrië werd ook vandaag weer gevochten. Syrische gevechtsvliegtuigen bestookten onder meer de buitenwijken en voorsteden van Damascus. In de wijken hebben opstandelingen strategische stellingen betrokken in de hoop het regime van president Bashar Assad te verdrijven.

Een overzicht van de gebeurtenissen in Syrië vandaag door persbureau AP op basis van informatie van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten gezegd, een organisatie in Londen dat het geweld in Syrië probeert te monitoren.

  • De Syrische krijgsmacht zette vandaag ook artillerie in om de opstandelingen uit te schakelen. In Ghouta, een district in het oosten van Damascus, kwamen zeker negen mensen om het leven, aldus het Observatorium.
  • Ook in Daraya, een wijk van Damascus en een belangrijk bolwerk van de rebellen, werd gevochten. Volgens Rami Abdul-Rahman van het Observatorium hebben regeringstroepen inmiddels de helft van Daraya heroverd. Daraya ligt op een strategische plek en er is de regering daarom veel aan gelegen de wijk te heroveren.
  • De Syrische luchtmacht voerde ook luchtaanvallen uit op Azaz, een stadje in de buurt van de Turkse grens, meldde het Turkse persbureau Anadolu. Zeker 34 Syriërs raakten gewond en zijn naar de Turkse provincie Kilis gebracht om behandeld te worden. Zeven Syriërs zijn aan hun verwondingen bezweken.
  • In het noorden van Syrië werd opnieuw gevochten om de internationale luchthaven in Aleppo en om Mannagh, een basis van de Syrische luchtmacht. Een andere basis in het gebied, Taftanaz, is al in handen van de rebellen.

Foto Reuters / Zain KaramFoto Reuters / Zain Karam

60.000 doden - 2,5 miljoen mensen hebben hulp nodig

Naast gevechten waren er ook protesten. Zo namen duizenden inwoners van Damascus bij het ministerie van Justitie deel aan een protest tegen de hoge voedsel- en brandstofprijzen. Volgens de betogers maken kooplieden misbruik van de crisis in het land door de prijzen voor gas, bloem en brood te verhogen.

Vorige week liet het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties weten dat igenlijk zouden 2,5 miljoen mensen in het door oorlog verscheurde land hulp moeten ontvangen, maar dat lukt volgens de VN maar bij 1,5 miljoen mensen. Dat komt bijvoorbeeld doordat de haven van Tartous niet te gebruiken is voor de aanvoer van voedsel. En die haven is juist voor groot belang voor de bevoorrading van ’s lands zwaarst getroffen gebieden. Daarnaast heeft de VN hun medewerkers uit een flink aantal steden moeten terugtrekken.

Volgens de Verenigde Naties heeft de oorlog in Syrië heeft de afgelopen 21 maanden meer dan 60.000 levens geëist.