Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Media

Ze heeft geen benul

schrijft de soundtrack van haar leven. Deze week: moeder en dochter denken er ieder het hunne van.

Moeder: „Mijn dochters hebben een handige manier om een afgestroopt kledingstuk opgevouwen in de kast te krijgen: ze gooien het gewoon in de was.”

Dochter: „Tegen de tijd dat mijn moeder mijn kleren heeft gewassen, zijn ze of te klein, of uit de mode, en sowieso aangevreten door de motten.”

„Mijn dochters vinden het heel normaal dat ik elke maand hun kleedgeld overmaak en dat we in de zomer naar een warm land op vakantie gaan. Ze realiseren zich niet dat ik daar als alleenstaande moeder heel hard voor werken moet.”

„Mijn moeder heeft het goed bekeken. Ze krijgt een iPhone van haar baas en voor het werk dat ze doet krijgt ze betaald. Ik werk op school ook heel hard, maar ik moet in mijn vrije tijd aan geld zien te komen.”

„Wat lijkt me dat heerlijk: thuiskomen, je tas neersmijten en dan met de iPad op bed ploffen.”

„Mijn moeder zegt vaak dat zij ook wel na het eten naar haar kamer zou willen verdwijnen. Wat is het probleem? Dan doet ze dat toch. Gaat ze een keer niet joggen.”

„Ze hebben geen benul hoe het is om fulltime te werken en dan op weg naar huis boodschappen doen en dan nog koken en de hele bliksemse bende. Denk maar niet dat ze zelf op het idee komen hun jas op te hangen of de afwasmachine uit te ruimen.”

„Als we mijn moeder rond half zes op de trap horen, komen mijn zus en ik meteen in actie. Zij zet de televisie uit en klopt de kussens van de bank op. Ik breng de afwas naar de keuken en doe de lampen aan. Samen rapen we alles van de vloer. Dat doen we allemaal omdat mijn moeder af en toe het gevoel heeft dat ze „geen erkenning” krijgt. Dan gaat ze huilen. Meestal als we in een leuk restaurantje zitten. Mijn zus en ik zijn dan niet eens zo heel erg melig. Maar volgens mijn moeder kan je kind nog beter aan de drugs zijn, dan melig.”

„Onbegrijpelijk dat ik mijn oudste naar een feest laat vertrekken in een hemdje dat ik nog niet eens op het strand durf aan te trekken. Laatst is een schoolfeest voor brugklassers stilgelegd omdat er werd gedaggerd. Dat is schuren voor gevorderden. Bij schuren wrijft een jongen met zijn kruis tegen de billen van het meisje. Bij daggeren tilt een jongen het meisje op en beweegt haar heen en weer op zijn kruis.”

„Als ik op een feest ben sms ik mijn moeder altijd even dat ik veilig ben aangekomen. Anders maakt ze zich maar zorgen. Ze denkt natuurlijk dat ik de hele tijd sta te daggeren, maar ik heb wel wat anders aan mijn hoofd. Laatst bijvoorbeeld, toen trok een of andere chick opeens aan de staart van mijn vriendin. Wat moet je dan doen? Die bitch aan haar extensions terugtrekken?”

„Ik durf niet te bekennen welke programma’s mijn dochters elke dag op televisie kijken. In ieder geval zijn ze beter op de hoogte van het wel en wee van het realitysoapgezin The Kardashians dan van hun eigen familie.”

„Laatst keek mijn moeder met mij onder een dekentje mee naar The Lucky One. Dat is echt een heel mooie film, met Zac Efron, die is echt heel sexy. Het gaat over een soldaat die een meisje zoekt. Mijn moeder moest ook huilen. Zogenaamd omdat Zac Efron zo’n mooi boshuisje had en zij ons huisje in Frankrijk mist. Toch raar dat een film die zij slecht vindt zo veel bij haar losmaakt.”

„Ik zou nog wel eens een dag kind willen zijn.”

„Ik word later echt een leuke moeder.”