Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Schaatsen

Wüst aan kop tijdens EK Schaatsen - winst op 3.000 meter

Ireen Wust gaat aan de leiding op het EK schaatsen allround. ANP / Bas Czerwinski

Ireen Wüst gaat na de eerste dag van het vrouwentoernooi op het EK allround in Heerenveen aan de leiding. De 26-jarige schaatsster zegevierde op de 3000 meter in een tijd van 4.01,25 minuten en bleef daarmee maar net boven haar eigen baanrecord.

In het klassement zijn ook de plaatsen twee, drie en vier in Nederlandse handen. Morgen mag Wüst op de 1500 meter 2,31 seconden verliezen op Antoinette de Jong, die als 17-jarige een uitstekend debuut beleeft. De Vries (2,91) en Valkenburg (3,02) staan daar kort achter. Ida Njåtun uit Noorwegen is op de vijfde plaats de beste buitenlandse.

Wüst rekende in een rechtstreeks duel af met Stephanie Beckert en dook ruim twee seconden onder de tijd van Martina Sablikova, die in de rit daarvoor tot 4.03,68 was gekomen. Linda de Vries legde in 4.05,33 beslag op het brons, Diane Valkenburg (4.05,84) viel net naast het podium.

Eerder vandaag behield bij de mannen ook de Nederlander Sven Kramer, ondanks een tegenvallende 1.500 meter, de leiding op de EK. De mannen werken morgen nog de tien kilometer af, hun slotafstand. Bij de vrouwen staan morgen de 1.500 en 5.000 meter op het programma.