Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Weer

Winters weekeinde

Het is winters dit weekeinde, met in de nacht lichte tot matige vorst en overdag temperaturen rond of iets boven het vriespunt. Daarbij komt de zon er af en toe mooi door.

Op de weerkaarten zien we een hogedrukgebied boven Scandinavië en een lagedrukgebied op weg van de Golf van Biskaje naar het centrale deel van het Middellandse Zeegebied. Tussen deze systemen in waait in Nederland een oostelijke tot noordoostelijke wind die langzaam wat toeneemt en koude lucht vanuit Centraal-Europa aanvoert. Wolken en zon wisselen elkaar daarin vandaag en zondag af. Het blijft op de meeste plaatsen droog en het vriest het grootste deel van de tijd.

Begin volgende week komt vanuit het noordwesten een storing naderbij. Het lijkt erop dat deze ten westen van Nederland langs naar het zuiden trekt en dat de bijbehorende neerslag ons nagenoeg ongemoeid laat. Wel kan in het westen even meer bewolking binnendrijven. Het blijft op de meeste plaatsen de hele dag vriezen.

Ook na dinsdag verandert niet veel. In de nachten vriest het tijdens opklaringen makkelijk meer dan 5 graden, overdag komt het kwik niet of maar korte tijd aan het vriespunt toe.

Het kan bijna niet anders of er gaat zich geleidelijk aan natuurijs vormen. In de tweede helft van de week lijkt het dan ook zeker mogelijk dat op steeds meer plaatsen geschaatst kan worden.