Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Media

Willems leeft voort

Jeroen Willems en Ian Bok als duo vastgoedschurken.
Jeroen Willems en Ian Bok als duo vastgoedschurken.

De ontmaskering van de vastgoedfraude Ned. 2, 21.05-22.00 uur

Zes voet onder de aarde, Jeroen Willems, maar hij speelt gewoon door. De vorige maand overleden acteur liet drie onvoltooide films en een tv-serie na. Zo blinkt hij vanavond uit in De ontmaskering van de vastgoedfraude.

Vreemd om de geliefde acteur zo levend terug te zien. Bij vlagen zelfs huiveringwekkend: in het begin wordt hij gereanimeerd, net als in werkelijkheid. Met een staart en een getinte bril speelt hij de doodenge, charmante schurk die hij zo goed kan. Stevig aangezet, niet zo subtiel als in zijn beste rollen, maar de onberekenbare, vreemde oerkracht die hij uitstraalt, is wat de serie uittilt boven de doorsnee witteboordenkrimi.

De vierdelige dramaserie is gebaseerd op het boek De vastgoedfraude dat FD-journalisten Vasco van der Boon en Gerben van der Marel schreven over de Klimopzaak: via gefingeerde facturen en het doorverkopen van panden stalen onderdirecteur Jan van V. en zijn oom Nico V. miljoenen van het Bouwfonds. Op 2007 rolde de fiscale recherche de zaak op. De daders hebben vorig jaar celstraffen gekregen en moesten miljoenen euro’ s terugbetalen.

Scenaristen Marc en Roeland Linssen hebben de zaak gedramatiseerd, maar aan het personage van Willems hebben ze naar eigen zeggen weinig hoeven te verzinnen. Oom Nico V. (‘Excentrieke Niek’) heeft echt een staart, draagt in het echt ook gedichten van Marsman voor, en is in het echt ook zo’n Raspoetinachtig mengsel van goeroe en maffioso.

Eén verschil tussen fictie en werkelijkheid: de echte Nico V. heeft op wonderbaarlijke wijze een dodelijke ziekte overleefd.