Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Televisie

werkpak

‘Mijn pochet moet jolig zijn, de wereld is al zo grijs’

Willem Reimers (1947), hotelier en tv-presentator

„Ik sta bekend om mijn opvallende brillen en pochetten. Dat begon toen mijn vader me op mijn achttiende een pochet van mijn grootvader gaf. Dat is 47 jaar geleden en inmiddels heb ik zo’n 600 pochetten. Ze slijten niet.

„Mijn pochetten moeten jolig zijn. De hele wereld is al grijs en somber. De Nederlandse man ziet er suf uit. iedereen draagt grijs, donkerblauw of zwart. Er was een periode waarin er overal setjes van dassen en pochetten in dezelfde stof te koop waren. Afschuwelijk! Veel te stijf. Mijn bril, das en pochet zijn verschillend, maar ik laat wel altijd één kleur terugkomen.

„Deze das is van Etro, die heb ik in Münster gekocht voor 25 euro. Een koopje, want normaal kost zo’n das 160 euro. Het pochet heb ik al zo lang dat ik niet meer weet waar het vandaan komt. De bril is van mijn sponsor Rob Boon, dat is een ketentje van opticiens in de regio Rotterdam.

„Door je goed te kleden laat je zien dat je respect hebt voor je publiek. Ik attendeer mensen er altijd op als ze er niet netjes uitzien. Omdat ik veel op tv kom en veel lezingen geef, heb ik veel kleding nodig: ik heb tussen de zeventig en honderd pakken. Maar ik betaal nooit de volle prijs, bijna al mijn kleding koop ik bij outlets en in de uitverkoop. Vandaag moet iknaar Groningen, dan rijd ik op de terugweg misschien wel even langs Bataviastad.

Dit pak heb ik bij de outlet van Suit Supply gekocht. Daar koop je al een compleet pak voor minder dan tweehonderd euro. Verder draag ik een horloge van Audemars Piguet, mijn trouwring en een zegelring die ik op mijn achttiende van mijn ouders heb gekregen. Toen onze twee zoons achttien werden hebben ze ook een zegelring gekregen.

In mijn vrije tijd kleed ik mij net zo kleurrijk. Ik draag veel corduroybroeken met geborduurde vogeltjes en wapens. En veel geruite broeken, want ik golf graag. Een spijkerbroek zou ik nooit dragen, dat is me veel te uniform.”