Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Media

Weinig instinkers

Een grote wesp op de voorkant van een tijdschrift, gecombineerd met de omschrijving ‘Zwollenaar’. Rara, wie is dat? Van de noviteit die puzzelmaker Jelmer Steenhuis dit keer in zijn jaarlijkse Econogram stopte – tien rebusfoto’s in totaal – was dat de lastigste. Want wie had eind december de naam Co Verdaas (in cryptotaal: co-ver-daas) nog in z’n hoofd, de man die al na 31 dagen aftrad als staatssecretaris van Landbouw in Rutte-II?

Getuige enkele reacties op Twitter en richting redactie werd het Econogram 2012 verder niet als al te moeilijk beschouwd; er zaten weinig echte instinkers tussen. N.P. Nooije uit Hoek van Holland was, van alle 859 inzenders, het snelste klaar. Deze lezer stuurde de oplossingen – met 1 fout – al aan het eind van de dag van verschijning in.

De meeste fouten werden gemaakt bij de omschrijving: ‘Stapelgekke dagbehandeling’, met een verwijzing naar de frauderende wetenschapper uit Tilburg. Het juiste antwoord luidde: ‘Datamassage’ (en niet ‘Paramassage’).

Onder de goede inzenders zijn de volgende prijzen verloot:

de boekenbon van 100 euro gaat naar Ewald Lohmann (Beuningen);

de boekenbon van 75 euro gaat naar Laura Elshove (Den Haag);

de boekenbon van 50 euro gaat naar Ria le Large (Delft).