Dit is een artikel uit het NRC-archief

Wetenschap

Veel te eerlijke wetenschappers

Je prof wil nieuwe resultaten zien. In je inbox zit een boze e-mail van een collega die co-auteurschap eist. En dan rolt dat belangrijke DNA-monster ook nog eens onder de labkoelkast.

Normaal gesproken verzwijgen wetenschappers de dagelijkse sores zorgvuldig in hun publicaties en presentaties, maar op Twitter hebben ze een nieuwe uitlaatklep gevonden. @dr_leigh verzond maandag de eerste tweet onder de hashtag #overlyhonestmethods. De hype sloeg razendsnel aan. Al een paar dagen lang delen onderzoekers labfrustraties van alle soorten.

Gelukkig hanteren de twitterende onderzoekers ook op twitter de gortdroge stijl van hun artikelen : “De bloedmonsters zijn afgedraaid met 15.000 rotaties per minuut, omdat de centrifuge bij hogere snelheden enge geluiden maakte”, twitterde @benosaka. Al is het van sommige tweets helemaal niet te hopen dat ze honest zijn: “Experimenten zijn herhaald totdat we drie significante resultaten hadden en de uitbijters konden negeren”, zoals @angerstusson tweette.

Lucas Brouwers