Dit is een artikel uit het NRC-archief

Media

Ultiem pleidooi voor Lance: doping maakt het gevecht geloofwaardig

Archieffoto van Armstrong uit 2005, toen hij in de laatste etappe naar Parijs op weg was naar zijn zevende Tourzege. Foto EPA / Olivier Hoslet

Komende donderdag gaat Lance Armstrong mogelijk het gebruik van doping bekennen bij Oprah Winfrey. Wielerjournalist Bert Wagendorp houdt vandaag in de Volkskrant het ultieme pleidooi voor Lance. “Doping maakt het gevecht geloofwaardig.”

De geruchten dat Armstrong in het interview met Oprah gaat bekennen worden steeds sterker. Vorige week meldde The New York Times op basis van meerdere anonieme bronnen dat Armstrong op het punt zou staan een bekentenis te doen. USA Today meldt vandaag dat Armstrong bij Oprah inderdaad het gebruik van doping zal toegeven, maar dat hij niet in detail zal treden over zijn gebruik van verboden middelen.

Aan de vooravond van het interview, dat maandag in het huis van Armstrong in Austin wordt opgenomen, schrijft Volkskrant-columnist en wielerfanaat Bert Wagendorp vandaag in zijn krant een pleidooi voor de zevenvoudig Tourwinnaar. Hij heeft moeite met hoe de media de afgelopen maanden over de val van Armstrong hebben bericht:

Wij hebben de werkelijkheid het liefst simpel en in hapklare brokken. We willen weten wat goed is en wat kwaad en we hebben geen behoefte aan twijfelzaaiers die beweren dat er meer grijs is dan zwart en wit tezamen. Of dat het goede van vandaag het kwaad van morgen kan zijn. De werkelijkheid hanteerbaar maken, is een belangrijke taak van de media. [...] Wij hebben het immense spiegelpaleis van de topsport gecreëerd, waar niets is wat het lijkt. Een wereld waarin we de artiesten toejuichen zolang ze onze illusies maar in stand houden. En als ze door de mand vallen, blijken we plotseling moralisten pur sang, prekers van zuiverheid en het schone.

Wagendorp verbaast zich er bijvoorbeeld over dat de oud-ploeggenoten van Armstrong bijna kritiekloos werden bejegend door de media:

In de affaire-Armstrong ging een groot deel van de media moeiteloos mee in de versimpeling van de werkelijkheid, in het gemakkelijke oordeel, het goedkope gemoraliseer, de snelle beeldvorming. Er sprak een zekere opluchting uit de honderden stukken die werden gepubliceerd naar aanleiding van het Usada-rapport: eindelijk was alles duidelijk en hoefde er niet meer te worden nagedacht. [...] Helder: Armstrong was niet alleen een grootgebruiker, hij was ook de duivel die de renners in zijn ploeg had gedwongen dope te gebruiken. Dat slachtoffers van die praktijken, zoals Hamilton, Landis en Heras op dopegebruik werden betrapt nadat ze de ploeg van Armstrong al hadden verlaten, en dus kennelijk geen dwang nodig hadden, bleef buiten beschouwing.

Het meest verbazingwekkende vindt Wagendorp nog dat iedereen zo verontwaardigd reageerde op de onthullingen over Armstrong. Die waren niet verrassend, en doping en leugens horen eigenlijk bij de romantiek van het wielrennen, stelt Wagendorp:

Soms komt er, na jaren, een waarheid achter de illusie naar boven. Die verhalen vormen een apart genre binnen het wielrennen, en ze voegen eerder iets toe dan dat ze afbreuk doen. Ze benadrukken dat de wereld van het cyclisme een gecompliceerde wereld is, waar schijn en werkelijkheid soms onontwarbaar door elkaar heen lopen. Zo vreemd is dat overigens niet: het is in de echte wereld buiten het wielrennen niet anders. [...] Geloofwaardigheid, volgens de definities van de zuivere sport, is in het wielrennen niet het hoogste goed. Ook de gemanipuleerde waarheid is in het cyclisme geloofwaardig, omdat manipulatie er al sinds de vroegste tijden tot de geaccepteerde strijdmiddelen behoort. [...] Alleen de fantasieloze moralist stelt als eis dat hij wil kunnen geloven dat in elke wedstrijd de beste renner wint: de immense ambtenarensaaiheid van dat verlangen ontgaat hem.

Bijval en kritiek voor Wagendorp op Twitter

Op Twitter krijgt Wagendorp zowel bijval als kritiek. Een hoop mensen vinden dat Wagendorp een goed punt maakt:

Twitter avatar MarcelNooijen Marcel Nooijen ‘There is nothing either good or bad, but thinking makes it so.’ (Hamlet) Meesterlijk stuk van Bert Wagendorp over Armstrong in #VK
Twitter avatar dickvanderplas Dick van der Plas LD ‘Alleen de fantasieloze moralist stelt als eis dat hij wil kunnen geloven dat de beste renner wint.’ @bertwagendorp http://t.co/r33rtpbX
Twitter avatar Bovano Bob van Oosterhout Wagendorp over wielersport: ‘Niets is wat het lijkt; wat we zagen is niet wat we zagen’ en ‘De waarheid achter de illusie komt naar boven’.

NRC-journalist Thijs Zonneveld is het niet eens met de strekking van Wagendorps pleidooi:

Twitter avatar thijszonneveld Thijs Zonneveld Mooi stuk van @bertwagendorp, ben het alleen volstrekt niet eens met de strekking.
Twitter avatar thijszonneveld Thijs Zonneveld Doping anno nu is niet te vergelijken met doping honderd jaar geleden. Doping is geen sport meer, het is business.
Twitter avatar thijszonneveld Thijs Zonneveld En het is te makkelijk om er van buiten naar te kijken en er theoretische verhandelingen over te houden.
Twitter avatar thijszonneveld Thijs Zonneveld In de praktijk is doping zwaar klote. Zowel voor de gebruikers als de niet-gebruikers.
Twitter avatar thijszonneveld Thijs Zonneveld Er is niets, maar dan ook niets romantisch of spiegelpaleizerig aan je eigen gezondheid kapotspuiten.
Twitter avatar thijszonneveld Thijs Zonneveld En ook niet aan koersen verliezen tegen door medische professionals geprepareerde robotrenners.
Twitter avatar thijszonneveld Thijs Zonneveld Doping is niet theoretisch - als ze allemaal nemen, dan is het ook eerlijk en dat soort onzin.
Twitter avatar thijszonneveld Thijs Zonneveld Sinds de intrede van epo kun je kampioenen maken. Dáár heeft doping al zijn onschuld.verloren.
Twitter avatar thijszonneveld Thijs Zonneveld Punt.