Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Speelfilm

Uitgelicht zondag

Film

Stalag 17 (Billy Wilder, 1953, VS). Vermaarde tragikomische Broadway-verfilming over Amerikaanse krijgsgevangenen in nazikamp verkent de grenzen van democratie en fascisme. Oscar voor William Holden als de van spionage verdachte sergeant. Eén, 14.05-16.00u.

La cérémonie (Claude Chabrol, 1995, F). Achtenveertigste speelfilm van de meest ambachtelijke vertegenwoordiger van de voormalige nouvelle vague: een studie naar een dienstmeisje (Sandrine Bonnaire) en een postbeambte (Isabelle Huppert), een geminacht koppel dat een moordlustig pact tegen de bourgeoisie (Jacqueline Bisset en Jean-Pierre Cassel) sluit. De psychologische finesse van de acteurs is groter dan die van het scenario. Arte, 20.15-22.05u.

Marie-Jo et ses deux amours (Robert Guédiguian, 2002, F). Elfde speelfilm van de regisseur, en zoals vaak speelt zijn vrouw Ariane Ascaride er de hoofdrol in. Zij is hier een vrouw die van haar echtgenoot even veel houdt als van haar minnaar en die mannen houden allebei ook erg veel van haar. Guédiguian is er heel rustig op uit de werkelijkheid te tonen zoals die door een stel gewone veertigers beleefd is tijdens een paar zomermaanden in Marseille. TV5, 21.05-23.00u.

Madame Bovary (Claude Chabrol, 1990, F). Consciëntieuze, nederige en bekwame verfilming van Flauberts klassieke roman uit 1856 overstijgt niveau van brave adaptatie dankzij hoofdrol van Isabelle Huppert, de ideale Emma. Met Jean-François Balmer als Bovary en Jean Yanne als de apotheker Homais.Arte, 22.05-00.25u.

Half Nelson (Ryan Fleck, 2006, VS). Dan Dunne (Ryan Gosling) is een leraar die zich tot het uiterste inzet voor de leerlingen van zijn zwarte klas, die hun echt iets probeert te leren over de sociale geschiedenis van Amerika, niet alleen wat in de schoolboekjes staat. Hij is alleen zelf vertwijfeld over zijn bestaan, rookt crack en wordt op een dag stoned gevonden door een van zijn leerlingen. Roerend. Ned.3, 23.30-01.15u.

Informatief

Everything or nothing: The untold story of 007. Documentaire over de geboorte van James Bond als filmheld: resultaat van de samenwerking tussen Hollywood-bonzen Albert Broccoli en Harry Salzman, en Bonds geestelijke vader Ian Fleming. En hoe Bond vervolgens de wereld veroverde, dankzij Sean Connery en zijn opvolgers, de actiescènes, meisjes, de muziek van John Barry, de auto’s, wapens en gadgets en de marketing. Met fragmenten uit de films en interviews met onder anderen Moore, Brosnan en Lazenby. Canvas, 20.40-22.20u.

Speed Dreams: The Fastest Place on Earth. Deel 2 van documentaire over Britten die met zelfgebouwde voertuigen op recordjacht gaan op de zoutvlakte van Bonneville. BBC 2, 23.00-00.00u.

ZDF-History: Verrat im Vatikan. Wekenlang stal Paolo Gabriele, kamerdienaar van de paus, geheime documenten van de werktafel van zijn broodheer en speelde die door naar de media. Inmiddels is hij daarvoor veroordeeld, maar heeft hij op eigen houtje gehandeld of zit er meer achter? En welke rol speelt de wederom in opspraak geraakte bank van het Vaticaan? In deze reportage ook een overzicht van eerdere schandalen rond de Heilige Stoel.ZDF, 23.35-00.20u.

Amusement

Blandings. Eerste aflevering van komische serie naar verhalen van P.G. Wodehouse. Clarence (Timothy Spall) moet zijn varken aan het vreten zien te krijgen om kans te blijven maken op de prijs voor het Vetste Varken. En Connie (Jennifer Saunders) eist dat hij een eind maakt aan de affaire tussen zijn nichtje Angela en cowboy Jimmy. BBC 1, 19.30-20.00u.