Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Uitgelicht zaterdag

In this film publicity image released by The Weinstein Company, Eli Roth, left, and Brad Pitt are shown in a scene from "Inglourious Basterds." (AP Photo/The Weinstein Company, Francois Duhamel) ** NO SALES **
In this film publicity image released by The Weinstein Company, Eli Roth, left, and Brad Pitt are shown in a scene from "Inglourious Basterds." (AP Photo/The Weinstein Company, Francois Duhamel) ** NO SALES ** AP

Film

Scott of the Antarctic (Charles Frend, 1948, GB). Fraai gefotografeerde film over de Zuidpool-expeditie van 1912 waarvan Scott niet levend zou terugkeren. Met John Mills, Diana Churchill en Kenneth More. BBC 2, 14.15-16.00u.

Inglourious Basterds (Quentin Tarantino, 2009, VS/D). Spaghetti-oorlogsfilm waarin een groep joodse Amerikanen door bezet Frankrijk trekt om nazi’s te martelen en te vermoorden. Brad Pitt spreekt met watten in zijn mond en een vet hillbilly-accent en is van alle acteurs op afstand de zwakste.Veronica, 22.00-01.00u.

Stella (Sylvie Verheyde, 2008, F). Prachtige autobiografische film van Sylvie Verheyde speelt zich af in 1977 en laat zien hoe de jongvolwassen Stella via vriendschap en boeken leert dat er een grotere wereld bestaat dan het café waar ze opgroeide. Met Léora Barbara als Stella, Karole Rocher (moeder), Benjamin Biolay (vader). Canvas, 23.20-01.00u.

Informatief

Missions d’urgence. Twee documentaires over de PGHM (peloton de gendarmerie de haute montagne) van Chamonix. Eerst een verslag van een winter met het peloton, dat dan vooral bezig is met het van de Mont Blanc halen van gewonde skiërs. In deel 2 (om 19.27u) een verslag van de rampzalige afgelopen zomer, toen op 12 juli negen doden vielen door een lawine. TV5, 18.30-20.15u.

Vranckx: Taxi Antwerp - Grozny. Cameraman/verslaggever Filip Huygens krijgt in Antwerpen ruzie met taxichauffeur Ibragim Pashayev over een parkeerplaats. Ze leggen het bij en een paar maanden later vliegen ze samen naar Grozny. Ibragim vluchtte tien jaar geleden zijn land uit. Nu hij de Belgische nationaliteit heeft, kan hij voor het eerst terug naar zijn vaderland, naar zijn zoontje dat kort voor zijn vertrek werd geboren en dat hij al die jaren niet gezien heeft. Canvas, 20.10-20.40u.

Le monde selon Christophe Colomb. Christopher Columbus ondernam tussen 1492 en 1505 vier ontdekkingsreizen en stuitte steeds op hetzelfde vasteland. Hij besefte nimmer dat hij een voor de Europeanen nieuw continent had ontdekt. In deze documentaire wordt zijn scheepsjournaal geanalyseerd en worden zijn routes en de zeekaarten die hij gebruikte door middel van animaties tot leven gewekt. En er wordt antwoord gezocht op de vraag waarom Columbus steeds min of meer dezelfde reis maakte. Arte, 20.15-21.10u.

Amusement

Noorderslag 2013. Rechtstreeks verslag van de laatste dag van het festival, op Ned. 3 gepresenteerd door Annechien Steenhuizen, Giel Beelen en Michiel Veenstra. Met optredens van o.m. Handsome Bob, The La La Lies, Janne Schra en DeWolff. Om 23.45u uitreiking van de Popprijs. (Op BBC Radio 1 tussen 14.00 en 17.00u o.a. een opname van het optreden van Jake Bugg afgelopen woensdag in Huize Maas.) Ned.3, 21.30-00.35; Radio 6, 18.02-02.00u en 3FM, 20.06-02.00u.

Sport

Skiën en rodelen. Bijna 10 uur lang diverse, vooral alpine sporten op Das Erste. Eerst een samenvatting van de snowboard parallelslalom in Bad Gastein; om 10.30u de eerste run van de reuzenslalom mannen in Adelboden; om 11.05u de eerste run van het rodelen vrouwen in Oberhof; om 11.35 de afdaling vrouwen in St. Anton. Om 13.50u de tweede run van de reuzenslalom en om 14.50u de tweede rodelrun. ARD, 09.10-19.50u.

EK Schaatsen. Verslag van de tweede dag van het EK allround in Heerenveen. Met vanaf 14.15u achtereenvolgend de 500 meter vrouwen, de 1500 m mannen en de 3000 m vrouwen. Ned.1, 13.50-17.56u.