Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Topeconoom Buiter steunt verlagen salaris ouderen

Het nieuwe loonstrookje van 2013. Foto ANP / Lex van Lieshout

Oudere werknemers moeten salaris inleveren om banen te scheppen voor jongeren. Dat vindt Willem Buiter, de in Nederland geboren chefeconoom van Citibank. De Amerikaanse bank is de grootste ter wereld. Buiter steunt het omstreden voorstel van adviesbureau Capgemini deze week om oudere werknemers te vragen een offer te brengen en zo massaontslagen te voorkomen.

“Het alternatief is dat je mensen moet dwingen met pensioen te gaan. Dat is kapitaalverspilling”, zegt Buiter vandaag in NRC Handelsblad. “Als we mensen kunnen promoveren kunnen we ze ook demoveren. In het leger doen ze dat voortdurend.”

‘Mensen moeten op basis van prestaties betaald worden’

Hij is bezorgd over jeugdwerkloosheid die in de eurozone stijgt: Griekenland 57, Spanje 56 procent, werd deze week bekend:

“Ik vind dat mensen op basis van prestaties betaald moeten worden. Je kunt geen senioriteit hanteren. Neem universiteiten in Amerika. Toen daar de verplichte pensionering werd afgeschaft bleven docenten met hoge salarissen doorwerken tot na hun tachtigste, ook al waren ze onderhand seniel.”

Buiter waarschuwt verder voor al te veel optimisme over de eurocrisis. Volgens hem wacht Europa nog langdurige stagnatie als banken en overheden het schuldenprobleem voor zich uit blijven schuiven.