Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Toch tientallen psychisch labielen in Nederland met wapenvergunning

In de Verenigde Staten woedt nog altijd een discussie over wapenvergunningen, maar ook in Nederland moet de controle nog beter. Foto AFP / Karen Bleier

Sinds de schietpartij in april 2011 in Alphen aan den Rijn hebben 37 wapenbezitters hun wapen moeten inleveren vanwege psychische problemen. Dat blijkt uit de dossiers van de 377 vergunningen die de politie sinds het bloedbad dat Tristan van der V. aanrichtte tot oktober 2012 heeft ingetrokken.

Dat meldt RTL Nieuws vanavond. Uit de documenten die RTL Nieuws heeft opgevraagd blijkt dat de vergunninghouders die hun wapens hebben moeten inleveren al langere tijd verward gedrag vertoonden, onder behandeling stonden of meerdere keren verontrustende uitspraken deden. Ook Tristan van der V., die bij de schietpartij zes mensen en zichzelf doodschoot, had een wapenvergunning terwijl bekend was dat hij psychische problemen had.

‘Controle op mensen met wapenvergunning schiet nog altijd’

Na de schietpartij werd de controle van de politie op wapenvergunningen verscherpt. RTL Nieuws concludeert uit de cijfers dat de controle van de politie op mensen met een wapenvergunning nog altijd tekortschiet. Mogelijk lopen er door de gebrekkige controle van sommige van de 25 voormalige korpsen nog gewoon wapenbezitters met psychische problemen rond.

De politie laat in een reactie weten dat er eenduidigheid komt bij de beoordeling van aanvragen en controles van wapenvergunningen nu er één nationaal politiekorps is. Plaatsvervangend korpschef Ruud Bik in een verklaring:

“Verschillen tussen korpsen zoals die in het oude bestel mogelijk waren, behoren door eenduidige afspraken en richtlijnen tot het verleden.”

Wapenvergunning in toekomst voorafgegaan aan vragenlijst

In de toekomst moet iemand die een wapenvergunning aanvraagt bijvoorbeeld een vragenlijst over zijn of haar psychische gezondheid invullen. Ook moet een aanvrager drie referenten noemen en de aanvraag persoonlijk inleveren tijdens een gesprek met een agent. Verder worden voortaan ook wijkagenten bij het proces betrokken om meer informatie over de aanvrager te vergaren. Bik:

“Maximale inspanning op dit onderwerp is van belang om het risico op nare incidenten met wapens te beperken.”