Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

thuiskoknieuws

Zelf zuurkool maken

Zuurkool wordt gemaakt door aan fijngesneden of geschaafde witte kool 1 à 1,5 procent zout toe te voegen, dus 10 tot 15 gram zout per kilo kool. De gezouten en gesneden kool (eventueel met jeneverbessen, peperkorrels, laurier) gaat dan in een afsluitbaar vat en wordt enige tijd goed aangestampt, zodat er vocht aan de kool ontsnapt. Met een gewicht wordt de kool vervolgens onder de vloeistof gehouden.

Het vat wordt afgesloten, in het gemakkelijkste geval met een waterslot zodat het gas dat binnenin ontstaat, kan ontsnappen. Wie geen waterslot heeft, maakt na een week even heel kort het deksel los om het gas te laten ontsnappen, meteen weer dichtdraaien.

Laat de kool twee weken bij kamertemperatuur staan, zet hem daarna twee weken koeler weg, ongeveer 15 graden – in een onverwarmde hal of onder aan de trap of zo. Na vier weken is de zuurkool eetbaar, wie hem zachter van structuur en krachtiger van smaak wil, laat hem nog twee weken langer staan.

Over die eerste twee weken kamertemperatuur verschillen de meningen overigens, de andere school zegt: een dag of vier kamertemperatuur en dan zes weken koel wegzetten. Bij een hogere temperatuur wordt de zuurkool zuurder.

Wie de zuurkool langer wil bewaren, moet hem echt kouder zetten, in een kelder of in zakjes of afgesloten bakjes in de ijskast.

Zuurkoolspullen

Om zelf zuurkool te maken heb je eigenlijk niet veel nodig: een kool, een mes, zout en een vat. Maar om het makkelijk te maken, bestaan er speciale geglazuurde zuurkoolvaten waar een steen bij hoort die op de zuurkool gelegd kan worden zodat die niet boven komt drijven. Precies zo groot als het vat, maar in het midden ingezaagd, zodat je hem makkelijk kunt plaatsen. De zuurkoolvaten hebben een deksel met een waterslot.

Verder is een stamper heel makkelijk voor het aanstampen van de zuurkool. En een goede rasp verlicht het werk ook. Een goede keukenmachine ook trouwens.

Wie er zin in krijgt, kan een complete startset (zonder keukenmachine maar met rasp, inclusief handige handleiding) bestellen bij brouwmarkt.nl, vanaf 95 euro.

Je kunt daar ook los een zuurkoolstamper kopen, maar een deegroller zonder handvatten, zo’n echte bakkersroller, voldoet ook goed.

En zoals gezegd: een gewoon plastic vat met een draaideksel werkt ook, die zijn voor ongeveer 20 euro te koop bij onder meer winkels met kampeer- of zeilartikelen.