Dit is een artikel uit het NRC-archief

Entertainment

Soldaten, slavernij en kunst uit het heelal

Keuze uit het cultuuraanbod van dit weekeinde en komende week, plus vijf al besproken kunstuitingen.

Sonic Acts expositie The Dark Universe

Het vijftiende Sonic Acts festival vindt pas volgende maand plaats (21-24 febr), maar de bijbehorende tentoonstelling opent al dit weekeinde in de nieuwe kunstruimte NASA. Thema dit jaar is ‘The Dark Universe’: wat weten we eigenlijk van onze wereld? Kunstenaars en wetenschappers buigen zich over die vraag. Te zien is werk van onder meer Justin Bennett, Matthew Biederman, Ivana Franke en Matthijs Munnik.

Expositie 12 jan t/m 24 febr in NASA, Arie Biemondstraat 105-113, Amsterdam. Inl: sonicacts.com

L’ Histoire du Soldat met teksten Judith Herzberg

L’Histoire du Soldat is de beroemde compositie van Igor Stravinsky uit 1918. Op verzoek van dansgezelschap Club Guy & Roni schreef Judith Herzberg voor de voorstelling een nieuwe tekst over een soldaat die getraumatiseerd terugkomt van het front. De prachtige tekst in combinatie met de opzwepende muziek van Stravinsky en de virtuoze en explosieve danstaal van Club Guy & Roni, uitgevoerd door drie dansers en een actrice, belooft een indrukwekkende dansbelevenis te worden.

Dans Club Guy & Roni: L’Histoire du Soldat. 15 januari Stadsschouwburg Amsterdam, daarna tournee. Inl: clubguyandroni.nl

Slavernij met Quentin Tarantino

Quentin Tarantino buigt zich na Inglourious Basterds, over de Tweede Wereldoorlog, weer op geheel eigen wijze over een historisch onderwerp. Django Unchained gaat over slavernij in het Amerikaanse Zuiden. De film kreeg donderdag vijf Oscarnominaties: voor beste film, beste scenario, beste cinematografie, beste geluidsmontage en beste mannelijke bijrol. Christoph Waltz won deze Oscar al in 2010 voor zijn spel in Inglourious Basterds.

Film Django Unchained met o.a. Jamie Foxx, Leonardo DiCaprio vanaf 17 januari in de bioscoop.

Bernstein met Liza Ferschtman

Dirigent Iván Fischer staat regelmatig voor het Concertgebouworkest, maar optredens met zijn eigen, op kamermuzikale principes werkende Boedapest Festival Orkest zijn relatief zeldzaamheden. Zondagavond is het orkest te beluisteren in het Concertgebouw, in een programma met Sjostakovitsj’ aanstekelijke Eerste suite voor jazzorkest en de Tweede symfonie in e, op. 27 van Rachmaninoff. In Bernsteins weinig gehoorde Serenade is violiste Liza Ferschtman de solist; zij vervangt de oververmoeide Janine Jansen.

Klassiek Liza Ferschtman/Budapest Festival Orchestra/Iván Fischer, 13 januari, 20.15 u. Inl: www.concertgebouw.nl of 0900-6718345