Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Savile misbruikte ruim 200 kinderen

Wijlen BBC-presentator Jimmy Savile heeft in vijftig jaar meer dan tweehonderd kinderen misbruikt. De jongste was acht, en in 34 gevallen was er sprake van verkrachting of penetratie.

Tot die conclusie komt Scotland Yard na een onderzoek dat werd ingesteld na een documentaire van de Britse commerciële zender ITV in oktober. Daarin vertelden vijf slachtoffers hoe Savile, die in oktober 2011 op 84-jarige leeftijd overleed, hen aanrandde. Dat gebeurde in de kleedkamers van de BBC, en achter de schermen bij populaire programma’s als Top of the Pops en Jim’ll Fix It die hij presenteerde.

Na de uitzending meldden zich 450 slachtoffers bij de politie en instanties als de Kindertelefoon. Ze vertelden dat Savile hen in ziekenhuizen, op een school, in een psychiatrische kliniek, een kindertehuis, en naar nu blijkt ook in een hospice, aanrandde. Hij bood sigaretten, snoep en autoritjes aan in ruil voor seks.

Volgens de politie gebruikte Savile zijn bekendheid om zich „in het volle gezicht” te verbergen. Liefdadigheidsinstellingen, ziekenhuizen en scholen vroegen hem wegens zijn beroemdheid om steun, en gaven hem daarmee toegang tot kinderen.

„Hij is elke minuut van elke werkdag hiermee bezig geweest. Wanneer er een kans was, nam hij die. Hij koos kwetsbare slachtoffers uit en was slim genoeg om diegenen te kiezen die niet zouden praten”, zei detective David Gray, die het onderzoek leidde. De meeste misbruikgevallen vonden plaats op het hoogtepunt van Savile’s beroemdheid in de jaren zeventig.

Hoewel er wel klachten werden ingediend en verschillende korpsen onderzoek deden, werd Savile nooit opgepakt. De openbaar aanklager bood gisteren zijn excuses aan. Savile had in de jaren zeventig ondervraagd kunnen worden. Maar de politie bezat toen niet de kennis over kindermisbruik die er nu wel is, en politie en aanklagers behandelden de verhalen van de slachtoffers „met een voorzichtigheid die niet gerechtvaardigd was”.

Hoewel de overleden Savile de aanklachten niet kan weerspreken, zegt de politie dat de verhalen dusdanig overeenkomen dat er „een dwingend beeld van wijdverbreid misbruik” is ontstaan. Het eerste misbruik vond in 1955 plaats, het laatste in 2009. De meerderheid van de slachtoffers was minderjarig en vrouw.

Het onderzoek van Scotland Yard is hiermee niet afgerond. Sommige slachtoffers hebben een klacht ingediend tegen andere beroemdheden uit de jaren zestig en zeventig. Tien mannen zijn opgepakt en op borgtocht vrijgelaten hangende het onderzoek. Onder hen onder meer de komieken Jim Davidson en Freddie Starr, en de voormalig glamrocker Gary Glitter, die al eens gevangenzat wegens kindermisbruik en voor het bezit van kinderporno.