Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Rutte: stop met schelden en gebruik meer humor

Net als PvdA-voorzitter Hans Spekman ontvangt ook premier Rutte veel mail met scheldpartijen. Hij deed gisteren na afloop van de ministerraad de oproep om discussies stevig te voeren, in „de meest duidelijke bewoordingen”, maar wel beschaafd. „Maak gebruik van humor. Maar zoek de grens bij beschaving en fatsoen en zorg er op die manier voor dat het debat op internet zinvol is.”

Eerder deze week maakte Spekman een aantal scheldkanonnades aan zijn adres openbaar. Hij krijgt maandelijks soms meer dan duizend mails binnen die bol staan van dreigementen, racistische opmerkingen en beledigingen. Hij hoopte dat Rutte het voortouw zou nemen voor een beschavingsoffensief. „Internet wordt steeds meer het afvalputje van de Nederlandse samenleving qua gedrag. We moeten een grens stellen met elkaar”, zei Spekman.

Rutte benadrukte dat wetgeving de toon in de mails niet zal verbeteren. Maar de premier „levert graag een bijdrage aan het debat dat Spekman heeft aangezwengeld”. Hij zei wel eens mensen te bellen die hem uitscholden. „Dan reageert men meestal een beetje verbaasd dat ik zelf bel. En zeggen ze dat het zo niet bedoeld is”. Volgens Rutte slaat „het domme gescheld vooral terug op de afzender zelf”.

De premier wilde geen antwoord geven op de vraag of hij naar aanleiding van dreigmails ooit een aanklacht heeft ingediend. „Je moet tegen kritiek kunnen, maar als dat verwordt tot scheldpartijen heb ik daar grote moeite mee.”

Het was de derde keer in korte tijd dat na afloop van de ministerraad een moreel appèl werd gedaan. Eerder deed de premier dat na de gewelddadige dood van grensrechter Nieuwenhuizen. Vicepremier Asscher besteedde aandacht aan de zelfmoord van twee jongeren die veel gepest worden.