Dit is een artikel uit het NRC-archief

Oorlog

Rode Kruis: al zeker 200 doden in aanloop naar verkiezingen Kenia

Een Pokomo-man in Kenia rouwt naast de lichamen van zijn vrouw en dochter, die waarschijnlijk door Orma-strijders werden vermoord. Foto AP

Kenia gaat pas in maart naar de stembus. Maar toch zijn sinds augustus vorig jaar al zeker 200 mensen omgekomen bij gevechten in het zuidoosten van het land in aanloop naar de verkiezingen. Dat stelt het Rode Kruis.

De secretaris-generaal van de hulporganisatie, Abbas Gullet, zei vandaag dat er ook daarvoor al vaker conflicten waren tussen de Orma en Pokomo, twee rivaliserende stammen in de Tana Delta, maar dat de schaal waarop het geweld nu plaatsvindt tot dusverre ongekend was.

De Orma zijn voornamelijk veehouders. De Pokomo-groep bestaat grotendeels uit landbouwers. Al jarenlang vechten de groepen met elkaar, onder meer om grond om gewassen op te verbouwen of vee te laten grazen. In 2001 escaleerde het geweld tussen de Orma en Pokomo ook al eens en kwamen meer dan honderd mensen om bij ruzies over landbouwgrond en watergebruik.

Ten minste 36.000 mensen zouden nu hun huizen en scholen zijn ontvlucht vanwege het aanhoudende geweld, schrijft persbureau AP. Alleen afgelopen week verloren al achttien mensen het leven in de regio bij aanvallen over en weer. Volgens de Keniaanse politie is het waarschijnlijke motief achter de in hevigheid toenemende gevechten de wens van beide stammen de ander voorafgaand aan de verkiezingen uit het gebied te verdrijven.