Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Rechtbank wil grensrechterzaak in mei behandelen - ‘trap tegen hoofd fataal’

AMSTERDAM - Een grensrechter langs de lijn bij een wedstrijd van voetbalclub Nieuw Sloten. ANP KOEN VAN WEEL
AMSTERDAM - Een grensrechter langs de lijn bij een wedstrijd van voetbalclub Nieuw Sloten. ANP KOEN VAN WEEL Een grensrechter langs de lijn bij een wedstrijd van voetbalclub Nieuw Sloten. Voor het eerst sinds de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen speelde de club weer. ANP / Koen van Weel

De rechtbank in Lelystad streeft ernaar de rechtszaak over de fatale mishandeling van grensrechter Richard Nieuwenhuizen in mei te behandelen. De rechtbank wil haast maken met de afwikkeling van de zaak vanwege de jonge leeftijd van de meeste verdachten, schrijft Omroep Flevoland vandaag.

De rechtbank sprak de ambitie uit op een overleg met de advocaten van de acht verdachten en het Openbaar Ministerie. De rechtbank erkent dat het streven ambitieus is, omdat nog 28 getuigen moeten worden gehoord. Daar kan pas in maart mee gestart worden, omdat de rechter-commissaris vanwege andere zaken niet eerder tijd heeft.

Na de verhoren wil de rechtbank een reconstructie maken van de mishandeling van Nieuwenhuizen, waar vier van de acht advocaten om hebben gevraagd. Eerder heeft dat volgens de rechtbank geen zin, omdat verklaringen elkaar tot nu toe tegenspreken. Er zouden dan te veel scenario’s moeten worden nagespeeld.

Ook moet nog worden gewacht op onderzoek van een neuroloog naar de doodsoorzaak van de grensrechter. Onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut wees eerder al uit dat een schop tegen het hoofd waarschijnlijk de oorzaak is van de dood van Nieuwenhuizen. Het NFI wil dit nieuws echter nog niet officieel bevestigen.