Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Olieberging in gezonken Baltic Ace voorlopig stilgelegd

Vaartuigen van de Kustwacht tijdens de zoekactie op de Noordzee naar de vermiste drenkelingen van het gezonken vrachtschip de Baltic Ace. Foto ANP / Robin Utrecht

De olie in het gezonken vrachtschip Baltic Ace in de Noordzee kan voorlopig nog niet worden weggepompt. De operatie is stilgelegd omdat de olie deels gestold is en een hogere temperatuur moet hebben voordat het uit het wrak kan worden gehaald. Dat meldde het Deense bergingsbedrijf Svitzer vanmiddag.

Tijdens verkennende pompoperaties stelden verkenners in de afgelopen week vast dat de berging nog niet kan beginnen. Om de kans op een eventueel lek uit te sluiten zijn de ventilatiepijpen van de brandstoftanks, die vanaf het dek bereikbaar waren, afgedicht.

De eigenaar en verzekeraars van de Baltic Ace bekijken wat er nu moet gebeuren. Het duik -en bevoorradingsschip van Svitzer, dat als basis voor de oliebergingsoperatie werd ingezet, is naar de haven van IJmuiden teruggekeerd.

Elf bemanningsleden omgekomen bij ongeluk op Noordzee

De Baltic Ace, met ruim veertienhonderd auto’s aan boord, verging begin december na een botsing met een containerschip. Elf bemanningsleden kwamen om het leven. Zes van hen zijn ondanks diverse zoekacties nog altijd niet teruggevonden.