Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Algemeen

NRC-journalist Saul van Stapele winnaar Pop Media Prijs

Saul van Stapele heeft tijdens Eurosonic de 19de Pop Media Prijs gewonnen. Van Stapele won de prijs van 2.500 euro voor zijn jarenlange werk binnen de hiphopjournalistiek, onder mee voor NRC Handelsblad.

De twee andere genomineerden voor de Pop Media Prijs van 2012 waren: Tjerk Lammers (journalist voor Revolver’s Lust For Life Magazine) en Peter Bruyn (journalist voor verschillende dagbladen waaronder Het Parool).

De Pop Media Prijs wordt uitgereikt voor het gehele oeuvre van een popjournalist. Maar de jury kijkt met name naar de prestaties in het afgelopen jaar. In 2012 bracht Van Stapele zijn debuutroman Witte Panters uit. NRC-verslagever Rolinde Hoorntje vatte dat boek als volgt samen:

Witte panters is het verhaal van J.J. en John, twee blanke jongens met gangsterambities uit het ingeslapen Duinkant. Ze proberen op te klimmen tot de echte ‘thugs’, die heersen twee speelpleintjes verderop. Maar dat blijkt lastig.

Van Stapele nam de prijs in ontvangst via een Skypeverbinding met Brazilie, waar hij op dit moment verblijft.

Volgens de jury is Van Stapele “onbetwist de nummer één op het gebied van de moderne zwarte muziek”.

“Hij interviewde zo’n beetje alle groten van de afgelopen vijftien jaar en dat resulteerde vaak in smakelijke verhalen.”

De auteur komt met zijn prijs in een rijtje te staan met onder andere: Eric Corton, Anton Corbijn, Hester Carvalho, David Kleijwegt en Hanna Vink (DWDD), de winnares van vorig jaar.