Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Onderwijs

Noren willen best data vervalsen

Scandinaviërs staan bekend als eerlijk en weinig corrupt. Nou, lees dan maar een de publicatie in BMC Medical Ethics van vorige week. Aan de medische faculteit van vijf Noorse universiteiten kregen 262 promovendi een enquête voorgelegd, met vragen en stellingen over wetenschapsfraude. Bijvoorbeeld deze: het is nooit gepast experimentele data te fabriceren zonder de experimenten daadwerkelijk te hebben uitgevoerd. Wat blijkt? Van de 189 promovendi die de enquête terugstuurden blijkt 10 procent het hiermee oneens. Verder vindt 10 procent het acceptabel om resultaten te verzinnen of te vervalsen om publicatie te bewerkstelligen, als ze overtuigd zijn van de bevindingen. 8 procent vindt het niet ongepast je ideeën, gegevens of tekst van iemand anders toe te eigenen. Verder liet 11 procent weten in het afgelopen jaar onethische druk te hebben ondervonden om de volgorde van de auteurs in een artikel aan te passen.

Als die aardige Noren al dit soort cijfers scoren, hoe erg is het dan in andere landen?