Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Nooit warm en zelden chic

Schoenen zijn steeds vaker van kunststof, ziet Milou van Rossum.

Er is een stille revolutie gaande in de mode: de opkomst van nepleer. Nee, inderdaad, op zich niks nieuws: al tientallen jaren is het een geliefd materiaal om cafetariameubels mee te bekleden en kleding van te maken die op leer moet lijken. In de vroege jaren tachtig mocht ik er zelf graag broeken van naaien, en mijn dochter heeft er nu een jackje van; het ziet er best mooi uit en zolang het niet te koud is, is het nog comfortabel ook, zegt ze.

Nieuw is wel dat steeds meer schoenen van kunststof zijn gemaakt. Vroeger herkende je goedkope schoenen aan de plastic zolen. Niet de stoere rubberzolen met profiel, maar het soort dunne zolen dat oorspronkelijk van leer werd gemaakt. Die zijn nu flink in opmars in het duurdere genre; bij schoenen van een euro of tweehonderd is het niet meer vanzelfsprekend dat er echt leer onder zit. En bij goedkopere schoenen kun je er tegenwoordig niet meer vanuit gaan dat de schoen zelf van leer is.

Het begon bij mijn weten bij H&M, dat sinds zes jaar voor maar een paar tientjes modieuze schoenen verkoopt. Inmiddels hebben alle goedkope schoenketens volop schoenen van nepleer. Zelfs Esprit, dat de laatste anderhalf jaar druk doende is zich hoger en modieuzer in de markt te zetten, verkoopt pumps en laarsjes die op het eerste gezicht gemaakt lijken van leer, maar dat niet zijn. ‘Zacht imitatieleer’, heet dat dan. Ook kinderschoenen zijn tegenwoordig vaak niet van leer.

De opkomst van imitatieleer heeft ongetwijfeld te maken met de recente stijging van de leerprijzen. De prijs van veel leren schoenen en tassen is de afgelopen tien jaar verdubbeld. Het feit dat we z’n allen zoveel op sportschoenen zijn gaan lopen, heeft vast geholpen bij de acceptatie van de plastic schoen; daar komt tenslotte meestal ook erg weinig leer aan te pas.

Of kunststof schoenen slechter zijn voor het milieu, is nog niet bekend. Wel vrij zeker is dat op leer ook wel een en ander valt af te dingen: looien is meestal giftig en voor veeteelt worden regenwouden gekapt. Maar lekker warm zijn nepleren schoenen nooit, en chic zelden. Nou ja, uitgezonderd die van de Britse Stella McCartney dan, die uit principiële overwegingen nooit leer gebruikt: ze is veganist. McCartney investeert vast heel veel in onderzoek, want het ‘leer’ van haar schoenen, die net zo duur zijn als die van andere designermerken, lijkt soms bedrieglijk echt.

Maar armer zullen ze haar niet maken.