Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Nieuwsoverzicht

Gevechtstroepen VS Afghanistan snel weg

Washington. Amerikaanse gevechtstroepen zullen al dit voorjaar hun operaties in Afghanistan staken. Dit heeft president Obama gisteren na overleg met zijn Afghaanse ambtgenoot Karzai in Washington gezegd. Eerder was de bedoeling dat de Amerikaanse gevechtstroepen tot de zomer de leiding zouden houden. Karzai zei „zeer, zeer verheugd” te zijn . Het Amerikaanse ministerie van Defensie concludeerde echter onlangs dat slechts één van de 23 Afghaanse brigades zelfstandig kan opereren. Er zijn 66.000 Amerikaanse militairen in Afghanistan. Obama besluit later hoeveel na 2014 blijven. (Reuters, AP, BBC)

Vredesakkoord met rebellen in CAR

Libreville. De regering van de Centraal Afrikaanse Republiek en een coalitie van rebellengroepen hebben een akkoord bereikt over de vorming van een regering van nationaal eenheid. Het akkoord maakt een einde aan de grootste bedreiging voor president François Bozizé sinds hij in 2003 aan de macht kwam. De rebellen waren opgetrokken tot vlak bij de hoofdstad. President Bozizé mag volgens het akkoord aanblijven tot het einde van zijn termijn in 2016, maar mag zich niet herkiesbaar stellen. De oppositie mag een premier kiezen. De bevolking in het land is zeer arm, ondanks grote mineraalrijkdom. (Reuters)

Kopen van sigaretten mag pas bij 18 jaar

Den Haag. De minimumleeftijd om een pakje sigaretten te kunnen kopen wordt achttien jaar. Dat heeft de ministerraad vrijdag besloten. Nu ligt die leeftijd nog op zestien jaar, maar juist rond die leeftijd is de stijging van het aantal rokers het hoogst. Na hun achttiende jaar beginnen jongeren minder snel met roken. Met het wetsvoorstel van staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, PvdA) komt er één leeftijdsgrens voor alcohol en tabak. Eerder werd al voorgesteld dat jongeren minimaal 18 jaar moeten zijn om alcohol te kopen of te bezitten. (NRC)

Veiligheidsonderzoek VS naar Dreamliner

Washington. De Amerikaanse luchtvaartautoriteiten stellen naar aanleiding van recente incidenten een onderzoek in naar de veiligheid van de nieuwe Boeing 787 (Dreamliner). In Japan lekte een toestel vrijdag olie, terwijl bij een ander toestel een raam in de cockpit barstte. Eerder deze week brak brand uit in een toestel en werd een vlucht vertraagd door een brandstoflek, bij een andere 787 waren er problemen met de remmen. De Amerikaanse overheid benadrukte dat de Boeing 787 veilig is. (AP)

Sji’iten Pakistan begraven lijken niet

Quetta. Pakistaanse shi’ieten weigeren de lichamen te begraven van hun geloofsgenoten die donderdag bij twee bomexplosies in Quetta omkwamen zolang de regering niet meer doet om hun veiligheid te garanderen. Bij de aanslagen op een biljartcentrum in een shi’itische wijk kwamen 86 mensen om. Zo’n vijftig lijken liggen nu in een straat. De shi’itische minderheid in Pakistan is steeds vaker doelwit van aanslagen. (AP, Reuters)