Dit is een artikel uit het NRC-archief

Milieu en natuur

Natuur in hd-kwaliteit

Spectaculaire beelden in Earth dankzij highspeed-camera’s.
Spectaculaire beelden in Earth dankzij highspeed-camera’s.

Earth (Alastair Fothergill en Mark Linfield, 2007) Ned. 2, 18.50-20.25 uur

Natuurdocumentaires blijken de laatste jaren steeds vaker een kijkcijferkanon. De EO trekt er soms meer dan twee miljoen kijkers mee. Volgens de omroep komt dat omdat ze nu op prime time worden uitgezonden.

Wie een beetje slim zapt, kan vandaag eerst kijken naar de (herhaling van de) tweede aflevering van de allernieuwste BBC-natuurserie Africa, als vanouds gepresenteerd door David Attenborough. Daarna meteen door naar Earth (2007), de bioscoopversie van de serie Planet Earth (11 delen, 2006). Waarbij het commentaar van Attenborough is vervangen door de sonore stem van acteur Patrick Stewart.

Tientallen cameramensen waren 4.000 dagen aan het werk en bezochten 204 locaties in 62 landen op alle zeven continenten. De makers hadden een budget (voor film én serie) van bijna 40 miljoen dollar.

Natuurfilms onthullen niet alleen veel over gedrag en habitat van diersoorten, maar ook over de stand van de technologie. De makers verzekeren overigens dat er geen enkel digitaal effect is gebruikt. De vaak spectaculaire beelden voor Earth, de eerste natuurserie die door de BBC in ‘high definition’ werd gefilmd, waren mogelijk door nieuwe vindingen in cameralenzen en highspeed-camera’s. Camera’s kunnen steeds dichterbij komen, haarscherp filmen in natuurlijk licht en de acties van dieren extreem vertragen, zodat goed te zien is hoe een luipaard een gazelle aanvalt. De film volgt de migratiepatronen van dieren van pool tot pool en van seizoen tot seizoen, met hoofdrollen voor een ijsberin en haar kroost, twee olifanten en een bultrug.