Dit is een artikel uit het NRC-archief

Rampen

Meer geld en tijd nodig voor bergen wrak Costa Concordia

Het wrak van de Costa Concordia, vandaag gefotografeerd voor de kust van het eiland Giglio. Foto AFP / Alberto Pizzoli

De berging van het scheepswrak van de Costa Concordia gaat meer tijd en geld kosten dan was voorzien. Dat meldt persbureau AP vanmiddag. Het is morgen precies een jaar geleden het schip voor het Italiaanse eilandje Giglio tegen de rotsen liep.

Het wrak van het gekapseisde schip ligt nog steeds voor de kust van Giglio. Lokale functionarissen denken volgens AP dat het nog tot het einde van de zomer zal duren voor het schip geborgen is. De kosten van de berging lopen zouden oplopen naar 300 miljoen euro, ruim 75 miljoen meer dan eerder was voorzien.

Het bergen van de Costa Concordia is om verschillende redenen lastig. Allereerst is het schip reusachtig groot en ligt het ongunstig op de rotsen voor Giglio. Ook is de maritieme omgeving van Giglio kwetsbaar en willen de reddingswerkers er alles aan doen de natuur tijdens het bergen niet te veel aan te tasten. Ten slotte is er nog kans dat de berging schade aan het milieu oplevert doordat er meer olie uit het schip lekt.

Het schip raakte vorig jaar een rots waardoor water binnendrong, en zonk met zware slagzij in ondiep water. Tijdens de zes uur durende evacuatie verdronken 32 van de ruim 3.000 passagiers. Twee passagiers worden nog altijd vermist.

Tegen kapitein loopt proces wegens doodslag

Tegen de kapitein van het schip, de 52-jarige Francesco Schettino uit Giglio, loopt een proces wegens doodslag. De kapitein kreeg na de ramp veel kritiek omdat hij aan boord van een reddingssloep ging terwijl nog tientallen passagiers aan boord waren. Rederij Costa heeft passagiers een compensatie van 11.000 euro aangeboden.