Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Lekker, met warme sokken

In ieder Romeins legerkamp dwaalden kinderen van de soldaten rond. Soms raakten ze hun schoenen kwijt. Een Britse archeoloog heeft nu ontdekt dat bij officierswoningen veel mooiere kinderschoenen lagen dan bij de soldatenbarakken.

Wat een kleine schoenen! Deze hierboven is maatje 29. Daar zal geen Romeinse soldaat ooit in hebben rondgelopen. Hier in Nederland loopt in die maat een kind van vijf. Toch is deze schoen teruggevonden in een Romeins legerkamp in Noord-Engeland, met de dromerige naam Vindolanda – dat zoiets als ‘witte velden’ schijnt te betekenen. Dit was een mooie stevige schoen waarmee ooit een kind over die velden heeft gelopen. Kijk eens naar de ijzeren noppen op de zool.

De kinderschoen is het zoveelste bewijs dat veel soldaten hun gezin gewoon meenamen als ze op een Romeins legerkamp moesten dienen – ook al was dat lange tijd verboden door de keizer.

Er zijn in Vindolanda héél veel oude schoenen teruggevonden: wel vierduizend, goed bewaard in de vochtige grond. Het kamp is ook honderden jaren bemand geweest, vaak met wel 1.000 soldaten. Dan valt dat aantal van vierduizend schoenen ook wel weer mee. Er was toen nog geen vuilnisophaaldienst in Noord-Engeland.

Een archeoloog, Elizabeth Greene, heeft nu de vele kinderschoenen uit Vindolanda eens goed bekeken en zij ontdekte dat bij huizen van hoge officieren veel mooiere kinderschoenen lagen dan bij de soldatenbarakken of bij de hutjes buiten het kamp, waar de gezinnen van de gewone soldaten woonden. Deze mooie schoen is van een rijk kind, en heeft fijne zoolnoppen en een mooi visnetpatroontje in het leer.

In hun schoenen droegen de kinderen lekker dikke sokken, in de vorm van ‘binnenschoenen’: mooi passend. Er is in het kamp zelfs een soldatenbrief terugvonden (ingekrast in een leitje) die helemaal over sokken en onderbroeken gaat.

De rijke kinderen droegen natuurlijk mooi gekleurde: dan kon je dat mooi patroontje in het leer goed zien.