Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Leger Mali en Fransen rukken op - VS bieden hulp met drones aan

Archieffoto van Malines troepen in de buurt van de strategische stad Mopti. Met behulp van Franse troepen heeft het regeringsleger het stadje Konna heroverd. Foto AP / Francois Rihouay

Het Malinese leger heeft dankzij de steun van Franse militairen gisteravond het stadje Konna kunnen heroveren op islamitische rebellen. De VS hebben Frankrijk, dat gisteren bevestigde militair in te grijpen in het land, hulp aangeboden, onder meer door de inzet van drones.

Een luitenant-kolonel van het Malinese regeringsleger zei gisteravond tegen persbureau Reuters dat het leger met behulp van de Franse soldaten Konna had heroverd. Konna ligt op de weg naar Mopti, de laatste grote stad die het leger nog kon gebruiken voor het bevoorraden van de troepen. Als Konna en daarna Mopti waren gevallen, hadden de rebellen kunnen oprukken naar hoofdstad Bamako.

Frankrijk stuurde gisteren soldaten naar voormalig kolonie Mali op verzoek van de in het nauw geraakte interim-president Dioncounda Traoré. Mali gleed vorig jaar weg in politieke chaos, waardoor extremistische organisaties, deels gelieerd aan Al-Qaeda, vaste voet aan grond kregen in het noorden. Vandaar uit zijn zij begonnen aan een opmars naar het zuiden.

VS bieden Fransen drones aan voor surveillance

De VS hebben Frankrijk gisteravond “logistieke steun” aangeboden voor de militaire operatie in Mali. Volgens het Witte Huis is het bestrijden van terrorisme in het land voor de VS en Frankrijk een gezamenlijk doel. De Amerikanen hebben de Fransen volgens persbureau AFP onder meer aangeboden onbemande vliegtuigjes te leveren voor surveillance. Ook mogen Franse gevechtsvliegtuigen bijtanken op Amerikaanse luchtmachtbases in Spanje en Italië.

In een brief aan de VN-Veiligheidsraad riep Frankrijk gisteravond op tot snelle implementatie van resolutie 2085, die het stationeren van een internationale troepenmacht in Mali mogelijk maakt. De VN stemden eind vorige maand in met een militaire interventie in Mali, maar verbond daar wel bepaalde voorwaarden aan. Frankrijk vindt nu dat de situatie sneller ingrijpen toestaat.