Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Kortkolom sport

Voetbalclub AGOVV definitief ten onder

Apeldoorn. AGOVV is definitief failliet. De eerstedivisieclub uit Apeldoorn werd dinsdag door de rechtbank in Zutphen failliet verklaard, maar kon nog in beroep. Vrijdag heeft de club in overleg met een curator besloten dat een zaak geen zin heeft. AGOVV had vier ton schuld bij de Belastingdienst en had nog een miljoen euro nodig om het seizoen af te maken. Reddingsplannen bleken niet haalbaar. Het seizoen in de eerste divisie gaat volgend weekend verder met zeventien clubs. De duels tegen AGOVV worden als niet gespeeld beschouwd, zodat behaalde punten tegen de Apeldoorners vervallen. Koploper MVV verliest zo drie punten, achtervolgers Cambuur en Sparta elk één. De voorsprong van MVV op de Rotterdammers is nu twee punten. MVV en Sparta blijven periodekampioen. (NRC)

De Jongh ploegleider bij Saxo Bank

Amsterdam. Steven de Jongh wordt ploegleider bij het Deense wielerteam Saxo Bank-Tinkoff. Dat meldt de formatie van de Spaanse renner Alberto Contador op zijn website. De Nederlandse oud-renner moest in oktober vertrekken bij Team Sky, nadat hij had toegegeven doping te hebben gebruikt tijdens zijn actieve carrière. „Begin januari had ik enkele gesprekken met teammanager Bjarne Riis en dat resulteerde in een aanbieding”, laat de 39-jarige De Jongh weten. „Ik kijk uit naar dit nieuwe hoofdstuk in mijn loopbaan als ploegleider en ben dankbaar voor het vertrouwen van het team.” De Jongh was drie jaar werkzaam als ploegleider bij Sky. Hij gebruikte eind jaren 90 naar eigen zeggen meerdere keren het verboden middel epo, toen hij voor TVM reed. (Novum)

Zware overtreding Zlatan onbestraft

Amsterdam. De Zweed Zlatan Ibrahimovic wordt door de Franse voetbalbond niet gestraft voor het feit dat hij vorige maand de Kroaat Dejan Lovren van Olympique Lyon met zijn schoen op het hoofd raakte. Lyon riep op tot een flinke schorsing. De Zweed zelf ontkende dat het om een bewuste actie ging. Aangezien de arbitrage het voorval was ontgaan, startte de tuchtcommissie van de Franse bond een onderzoek. Die concludeerde na studie van tv-beelden en verhoor van de betrokkenen dat niet kan worden vastgesteld dat er opzet in het spel was. (NRC)

Franse motorrijder komt om in Dakar

Amsterdam. De Franse motorrijder Thomas Bourgin is om het leven gekomen in de Dakar Rally. De 25-jarige Fransman botste op een Chileense politiewagen en overleefde de klap niet. Debutant Bourgin, 68ste op de ranglijst bij de motorrijders, was van het Chileense Calama in de Andes op weg naar de startplek van de zevende etappe in Argentinië toen het ongeluk gebeurde.

De Fransman is het derde slachtoffer van de Dakar Rally deze week. Eerder vonden twee mensen de dood toen hun taxi botste met een voertuig van de organisatie. Tien mensen raakten daarbij gewond. Het is niet voor het eerst dat de Dakar Rally dodelijke slachtoffers eist. De teller van het aantal geregistreerde doden staat inmiddels op meer dan zestig, in 34 edities. (Novum/NRC)