Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Kom je aan Spekman of Wilders, dan kom je aan ons!

‘Dat je er trots op mag zijn.’ Met die woorden zette PvdA-voorzitter Hans Spekman deze week een haatmailer te kijk op zijn Facebook-pagina. Een actie die navolging verdient. Laat Geert Wilders ook maar zijn mailbox omkieperen. Publieke personen vanuit een digitale schuilhut beschimpen: niets is laffer dan dat.

PvdA-voorzitter Hans Spekman. Foto ANP / Phil Nijhuis

‘Dat je er trots op mag zijn.’ Met die woorden zette PvdA-voorzitter Hans Spekman deze week een haatmailer te kijk op zijn Facebook-pagina. Een actie die navolging verdient. Laat Geert Wilders ook maar zijn mailbox omkieperen. Publieke personen vanuit een digitale schuilhut beschimpen: niets is laffer dan dat.

Bij het lezen van de e-mails die Spekman openbaarde doemt overigens de vraag op of die haatmailers wel voor rede vatbaar. Neem deze tekst bijvoorbeeld: “dat de hooligans je vervloekte levenshouding je strontkont in de moskee omhoog trappen met je gore landverraders mentaliteit wij moeten jouw moslims en nikkers niet en de polen die het werk doen niet uit je bek schijten met je nivelleren is een feest met je hongerbuikpolitiek”

De afzender is ene Gert. Wat in ieder geval opvalt is de structuur van zijn tekst. Geen leestekens, geen hoofdlettergebruik. Moeilijke woorden als ‘hooligans’ en ‘nivelleren’ schrijft hij daarentegen correct. Bovendien is hij origineel in het samentrekken van woorden, zoals blijkt uit andere mailtjes: ‘uitkeringparasieten’, ‘importvrienden’, ‘nikkerhonden’ en ‘hongerbuikpolitiek’. Was hij dronken? Waarschijnlijk niet, want zijn schrijfstijl is ‘s ochtends (09.33 uur) niet anders dan ‘s avonds (19.20, 22.03, 23.56). Misschien hebben we hier te maken met een psychiatrisch geval.

Gestoord of niet, feit blijft dat politici als Spekman en Wilders hierdoor op een oneigenlijke manier belemmerd worden in hun werk. Het is geestelijke terreur. En ook in Spekmans geval op het strafbare af, met zinnen als “ze hadden beter jouw zinvol dood moeten trappen”. Het valt te prijzen dat premier Rutte gisteren eens uitgebreid stilstond bij de actie van Hans Spekman. Op de persconferentie na de ministerraad zei hij: “Ik wil een oproep doen het debat stevig te voeren, met gebruik van humor en ironie, maar zoek de grens bij beschaving en fatsoen.”

Prima woorden, maar ik vrees dat ze bij Gert niet aankomen. Niet debat, maar krenken was zijn doel. Een krenking die niet in één, maar in meerdere vlagen van woede geuit is. Er zit dus een patroon in zijn gedrag. En daarin is hij niet uniek. Rutte zei dat hij zo iemand weleens terugbelt. Een tip die je als politicus, opiniemaker of andersoortig publiek persoon maar beter niet kunt opvolgen. Hoe verleidelijk het ook is om te reageren op een krenkende of zelfs bedreigende mail, doe het niet: je zet de deur open voor iemand die je niet in je netwerk wilt. Block die onbenullen en doe aangifte bij bedreiging. Niet alleen voor jezelf, maar in het algemeen belang: bedreigers rijden namelijk het publieke debat in de wielen. Zo’n Gert valt ongetwijfeld ook andere politici lastig.

We leven in participerende tijden. Wie een controversiële stelling poneert in de media (zoals ‘Nivelleren is een feest’), maakt in het beste geval een interessante en leerzame discussie los. Heb je pech, dan krijg je hordes anonieme internetwaanzinnigen achter je aan. Onder het mom: ‘Jij valt onze opinie aan en daarom gaan we jou als persoon slopen.’ Weblogs als Geenstijl.nl, grossierend in persoonlijke aanvallen op politici en opiniemakers, hebben de Gerts van deze wereld met een vingerknip gemobiliseerd. Het besef dat je morrelt aan andermans vrijheid van meningsuiting zodra de aanval persoonlijk wordt, ontbreekt daar geheel. Spekman verweert zich nog kranig tegen hatelijke reacties op zijn persoon, anderen passen mogelijk voor publieke functies omdat ze geen zin in die stijlloze drek hebben. Dat is de echte doch onmetelijke schade aan het publieke debat.

Volg de auteur op Twitter