Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Biografie

Juliana haalde zelf Beatrix van school af

Vol idealisme stuurde prinses Juliana haar dochters in 1945 naar De Werkplaats Kindergemeenschap in Bilthoven, de school die was opgericht door de wereldhervormer Kees Boeke. Daar zouden ze worden behandeld als gewone kinderen en in alle vrijheid leren ‘om te worden wie ze waren’.

Zes jaar later schrijft Juliana, inmiddels koningin, aan Kees Boeke dat zijn onderwijsmethode toch niet zo geschikt is voor haar dochters. Na de vakantie gaat Beatrix naar het Baarnsch Lyceum, waar een speciaal klasje om haar heen wordt gemaakt.

Tot nu toe was het idee dat prins Bernhard achter deze beslissing zat, maar uit de biografie die Daniela Hooghiemstra over Kees Boeke heeft geschreven, blijkt dat Juliana het zelf was. Beatrix wilde van De Werkplaats af en haar moeder steunde haar daarin. Volgens Hooghiemstra, die gisteren op de biografie gepromoveerd is aan de Universiteit van Amsterdam, voelde Beatrix al heel vroeg aan dat de manier waarop er met haar op De Werkplaats werd omgegaan bedreigend was voor de monarchie. „Ze wilde koningin worden”, zegt Hooghiemstra. „Als je zo’n roeping serieus neemt, moeten mensen ontzag voor je hebben.”