Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

JOVD: standaard lager loon voor oudere werknemer

Foto ANP / Koen Suyk

Werknemers die de 55 jaar passeren moeten standaard inleveren op hun loon. Dat vindt Jarico Vos van VVD-jongerenorganisatie JOVD. Volgens hem worden mensen dan minder arbeidsproductief. “Als dat zijn weerslag heeft op het loon, vind ik dat rechtvaardig”, zei hij in het radioprogramma Kamerbreed. “Je moet kijken naar wat een persoon an sich waard is.”

Vos reageerde daarmee op de beslissing van Capgemini die de lonen van vierhonderd, veelal oudere werknemers wil verlagen. Het bedrijf wil daarmee ruimte creëren voor nieuwe werknemers. Topeconoom Willem Buiter van de Amerikaanse bank Citigroup zegt vandaag in NRC Handelsblad dat hij het omstreden voorstel van Capgemini steunt.

JOVD: niet in alle beroepsgroepen lonen verlagen

Volgens Vos moet de politiek zich daar niet in mengen maar is dat aan de bedrijven zelf. “Je moet het overlaten aan de markt”, zei hij daarover. De JOVD-voorzitter benadrukte dat niet in alle beroepsgroepen de lonen zouden moeten worden verlaagd. Zo zou het volgens hem niet van toepassing zijn op bijvoorbeeld artsen.

Toon Geenen van de Jonge Socialisten was het daar in zekere zin mee eens. Volgens hem hebben mensen geld het hardst nodig tussen hun 30e en 35e levensjaar. “Later kan je misschien met wat minder toe”, zei hij. Volgens hem moeten bedrijven uitbetalen wanneer werknemers het nodig hebben.

Rood-voorzitter Lieke Smits vindt juist dat oudere werknemers een hele belangrijke rol hebben en dat ze daarin niet moeten worden gekort. “Minder productief is onzin. Hun kennis en ervarenheid wordt ondergewaardeerd”, zei ze.