Dit is een artikel uit het NRC-archief

Zorg

‘Inspectie sloot tientallen deals met foute artsen’

Foto ANP / Koen Suyk

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft niet alleen met de omstreden neuroloog Ernst J. S. afspraken gemaakt over de uitschrijving als arts in ruil voor het afzien van een tuchtklacht. In tientallen gevallen maakte de inspectie onderhandse afspraken met zorgverleners. Dat zegt hoogleraar gezondheidsrecht Johan Legemaate vanmiddag in het radioprogramma Argos.

In alle gevallen ging het om artsen die overtredingen hadden gemaakt die zo ernstig waren dat een tuchtzaak door de IGZ op zijn plaats was. “Het past in een beleid dat de inspectie jarenlang heeft gepraktiseerd waarin ze probeerde om disfunctioneren te beëindigen door dit soort afspraken te maken”, aldus Legemaate. Om hoeveel zaken het gaat, is niet duidelijk. Hij schat dat het er tientallen zijn.

Volgens Legemaate zitten er grote risico’s aan de handelswijze van de inspectie:

“Je komt als inspectie niet op de hoogte van het schenden van de gemaakte afspraken als de persoon in kwestie je dat gewoon niet meldt. Dat is gebeurd in de zaak J. S., maar dat is ook in andere gevallen gebeurd.”

J.S. ging na straf in Nederland aan de slag in Duitsland

In 2009 sprak de IGZ met J. S. af dat hij geschrapt zou worden uit het Nederlandse BIG-register. De neuroloog ging daarna aan de slag in Duitsland nadat hij een door de inspectie afgegeven verklaring uit 2006 had laten zien.

De arts wordt in Nederland vervolgd omdat hij in het Medisch Spectrum Twente jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses van ziektes als alzheimer en parkinson stelde. Ook werden mogelijk onnodig hersenoperaties uitgevoerd als gevolg van zijn diagnoses.