Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

‘Ik zag mensen met een enorme drive’

Vele jaren was hij een van de prominentste politici. Maar Maxime Verhagen stapt nu over naar het bedrijfsleven. Met op zak: drie deeltijdbanen.

Foto Hollandse Hoogte

Het is definitief: Maxime Verhagen (56 jaar, CDA) kiest voor een toekomst in het bedrijfsleven, niet in de politiek.

Niet één, maar wel drie nieuwe banen heeft hij. Verhagen, oud-vice-premier, voormalige CDA-fractieleider en minister van Economische Zaken wordt commissaris bij Chemelot, de chemische campus in Sittard-Geleen. Daarnaast gaat hij de provincie Limburg adviseren over de Life Science & Health Campus in Maastricht en de Greenport in Venlo, een groot tuinbouwgebied. En hij wordt adviseur van de VDL Groep, een industrieel conglomeraat in Eindhoven. Daarmee is Verhagen de zoveelste oud-bewindsman die na een economische portefeuille in het kabinet kiest voor een overstap naar het bedrijfsleven. Hij gaat gedeeltelijk verder met wat hij als minister deed: werken aan nieuwe technologieën.

Zijn deze banen niet wat klein voor iemand die jarenlang een gezichtsbepalende rol heeft gespeeld in de Nederlandse politiek? Gerrit Zalm werd topman bij ABN Amro, Camiel Eurlings ging naar de KLM – grote bedrijven.

„Oh, maar dit is echt parttime hoor. Een halve dag in de week, schat ik.” Lachend: „Er zijn ook collega’s die nog niks hebben. Er komt nog wel meer aan, wacht u maar af.”

Ook in het bedrijfsleven?

„Dat zal ook in de private sfeer zijn, ja.”

U was de politiek moe?

„De politiek ben je nooit moe. Maar na 26 jaar is het goed om iets anders te gaan doen.”

Waarom het bedrijfsleven?

„In mijn tijd als minister van Economische Zaken kwam ik in contact met allerlei bedrijven. Ik vond dat erg leuk. Ik zag mensen met een enorme drive. Inspirerend vond ik dat.”

Als minister was u vorig jaar nauw betrokken bij de overname van autofabrikant NedCar door VDL. Bent u niet bang dat u het verwijt zult krijgen dat u aan belangenverstrengeling doet?

„Dat lijkt me volkomen belachelijk. Dat zou het zijn als je iets doet om daar in de toekomst wat voor terug te krijgen. Maar zo is het niet gegaan. Ik heb toen gehandeld op basis van wat op dat moment nodig was. Als een bedrijf dan naderhand zegt: we zouden graag willen dat je iets voor ons doet, dan heeft dat niks met belangenverstrengeling te maken.”

En u ging er destijds ook van uit dat het kabinet zou blijven zitten.

„Ja, tot 2015. En ik had nu ook m’n wachtgeld kunnen houden. Maar zo zit ik niet in elkaar.”