Dit is een artikel uit het NRC-archief

Media

Ik wil niet weten dat ze bij een psychiater loopt Haar advocaat meldde het, en het is relevant

In een artikel over advocaat Bram Moszkowicz wordt verteld dat hij volgens haar advocaat een brief kent van de psychiater van Estelle Cruijff (Kleine vergoeding: 500 euro per uur, 8 januari). De krant vermeldt bovendien in welke maand deze brief is geschreven en wat (een deel van) de inhoud behelst. Het gaat hier om medisch gevoelige informatie, die volgens mij strikt vertrouwelijk is. Ik mag en wil niet weten waar mevrouw Cruijff aan lijdt, noch dat zij een psychiater bezoekt. Ik vind het not done dat de de krant dit zo opschrijft. Alice RowaanZwolle

Is dat een schending van het medisch beroepsgeheim? De krant is daar niet aan gehouden als patiënten zelf informatie naar buiten brengen. Het feit dat Estelle Cruijff bij een psychiater loopt, is door haar advocaat opgenomen in zijn tuchtklacht tegen Moszkowicz.

Marcel Haenen, auteur van het stuk, zegt: „Ik had aanvankelijk de letterlijke conclusie opgeschreven van de psychiater, die staat in de tuchtklacht. Ik heb de klacht uiteindelijk omschreven als stress door de media, juist om haar privacy niet nodeloos te schenden.”

Het vermelden ervan was relevant, zegt Haenen, omdat het de stelling van Meijering onderbouwt dat Moszkowicz heeft gelekt over de ontmoetingen met mevrouw Cruijff, die toen zijn cliënte was. Haenen: „Zij had er geen belang bij de media in te schakelen, zij wordt er ziek van.”